Ścieżka forum - jesteś tutaj:FORUMWasze rekomendacje: TeatrSezon 2021
lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Sezon 2021

Witam

Pochwalcie się proszę Waszymi planami teatralnymi na nowy sezon. Ja skromnie zacznę - planuję obejżeć musical Pretty Woman w kwietniu w Variete i Ci, co mnie niosą w lutym na Scenie STU.

Niecierpliwie czekam na więcej premier i seansów

Pozdrawiam

Barbara

Dzięki za inspiracje.

Sama chętnie poczytam 🙂

Czy wiadomo jakie ciekawe sztuki szykują sie w tym sezonie?

Ponoć Warszawskie teatry teraz mają ciekawe!

mogę napisać coś o krakowskich, bo tutaj bywam

Teatr Stary i ostatnie premiery:

Art of living - bardzo ciekawa adaptacja Pereca. Spektakl może być męczący i jest długi, ale niesamowicie interesujące jak Perecowe arabeski i konstrukcja przekładają się na język teatru, a aktorzy kreślą coraz to nowe typy mieszkańców pewnej paryskiej kamienicy. Wciąż nie wiem, czy to jest tylko odtworzenie tekstu Pereca, czy może jego interpretacja (Życie. Instrukcja obsługi to monumentalne dzieło), ale spektakl był bardzo ciekawym doświadczeniem

Baśń o wężowym sercu - tutaj dostajemy bryk z całej historii, i nie wiem, czy bez znajomości książki Raka będzie ona czytelna. Ale znowuż - najciekawiej jest patrzeć, jak język baśni został przełożony na język teatru. Dla mnie, wybrzmiewa inaczej niż książka (która zostawia czytelnika z poczuciem niesprawiedliwości i rozgoryczenia), ale zdecydowanie warto się wybrać

Nie widziałam Pewnego długiego dnia, ale to Luk Perceval. Nawet jeśli to nie będzie spektakl wybitny, to poniżej pewnego poziomu nie zejdzie. To też jedyna okazja w Krakowie, żeby obejrzeć taki dość klasyczny europejski teatr (bo 3siostry raczej spadną z afisza). 

Opera za trzy grosze - widziałam tylko zwiastun i wygląda to na prawdziwą teatralną superprodukcję. Ma chyba ambicje bycia może nie Kabaretem, ale przynajmniej Kabaretem warszawskim i chętnie zobaczę, jak to wyjdzie

Genialna przyjaciółka - zbiera świetne recenzje, poza tym Elena Ferrante w interpretacji Eweliny Marciniak brzmi jak coś, co zobaczyć trzeba.

Słowak:

1989 - jeśli uda się dostać bilety (mam nadzieję to wreszcie zobaczyć)

Dziady - takoż. Maja Kleczewska to bardzo ciekawa twórczyni i zazwyczaj robi solidne spektakle

Łaźnia:

Materiały do Medei - Sandra Korzeniak gra Medeę.

na razie nie ma w repertuarze, ale jeszcze Bieguni, Byk wg Twardocha, Powrót do Reims

Nie śledzę, co się dzieje w Ludowym, ale Brzyk ma zrobić Chłopów i to może być ciekawe

Trochę umyślnie pomijam Teatr Nowy Proxima, bo tam reżyseruje głównie dyrektor, który ma subtelność walca. I trochę nie chce mi się już oglądać robionych na jedno kopyto realizacji Siekluckiego