Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Aikido czy inne sztuki walki dla dziecka?

Przeglądam ostatnio różne zajęcia sportowe dla dzieci i mam już trochę mętlik w głowie. Syn chciałby spróbować jakiejś sztuki walki, ale nie zależy mi na tym, żeby od razu szedł w stronę zawodów czy mocnej rywalizacji. Bardziej chodzi o ruch, nauczenie się podstaw, trochę dyscypliny i może większą pewność siebie. W tym kontekście zaciekawiło mnie Sztuki Walki Dla Dzieci w Gdańsku, konkretnie aikido.

Czytam, że podczas treningów dzieci uczą się między innymi padów, przewrotów, poruszania się, pracy z partnerem i podstawowych technik. Brzmi to ciekawie, zwłaszcza że dużo ćwiczeń wymaga chyba współpracy, a nie tylko rywalizacji. Z drugiej strony kompletnie nie wiem, jak takie zajęcia wyglądają w praktyce. Dla dziecka, które wcześniej nie miało kontaktu ze sztukami walki, pewnie wszystko na początku jest nowe.

Syn jest dość ruchliwy, ale jak coś go zainteresuje, to potrafi ćwiczyć naprawdę długo. Gorzej z rzeczami, które wydają mu się nudne albo zbyt powtarzalne. Dlatego zastanawiam się, czy aikido będzie dla niego odpowiednie, czy może lepiej zacząć od czegoś bardziej dynamicznego. Jeśli ktoś przerabiał podobny dylemat, to chętnie poczytam, czym kierowaliście się przy wyborze. Jak dziecko reagowało po pierwszych kilku treningach? Była różnica w porównaniu z innymi zajęciami?