lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Alkohol na wesele

Page 1 of 2Next

Jaki alkohol na wesele i ile? Około 70 osób. Interesuje mnie rodzaj i najbardziej polecane marki. Jestem ciekawa co jest najczęściej wybierane.

ania.ka has reacted to this post.
ania.ka

U nas piją wszyscy, i kobiety, i mężczyźni. Liczymy 0.7 na osobę pelnoletmia., plu,jakieś 20 butelek 0.5 L w zapasie. Do tego oczywiście flaszki dla znajomych na bramy, na obstawę zmotoryzowanych, itd itp
Do tego jakieś 10 butelek wina ( u nas mało osób pije wino) oraz 10 litrów własnego trunku - oczywiście wszystko podałem na wesele + poprawiny. Na oprawiony dodatkowo jakieś 3 skrzynki piwa.

Cytat z Kamila Gwiazdowska data 27 sierpnia 2020, 09:28

Liczymy 0.7 na osobę pelnoletmia

To chyba jest jakiś standard, bo my liczyliśmy podobnie.

Cytat z Marta M. data 28 sierpnia 2020, 16:58
Cytat z Kamila Gwiazdowska data 27 sierpnia 2020, 09:28

Liczymy 0.7 na osobę pelnoletmia

To chyba jest jakiś standard, bo my liczyliśmy podobnie.

Ja spotkałam się z liczeniem 0,5 l na osobę + zapas, więc podobnie

Z win polecam kalifornijskie, np. oak view. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny, nawet w kerfie czy leclercu można kupić. No i mają całą paletę kolorów i smaków, można spokojnie dobrać do poszczególnych dań i deserów 😉

Wesele jednodniowe na 180 osób z dziećmi.
Kupione 288 butelek wódki na wesele plus wódka na odchodne na parę.
W tym będzie wino piwo i jakieś nalewki. Jak myślicie wystarczy wódki?
No i czy ktoś zamawiał alkohole na wesele w sklepie online? Zastanawiay się nad kupieniem w sklepie internetowym, a nie w sklepie stacjonarnym:
Mianowicie chodzi o tą hurtownię alkoholu 🙂

Tak jak poprzedniczki mówią, zależy co goscie piją, ja osobiście jestem wniebowzięta, jak znajdzie się na weselu chociaż butelka wytrawnego wina, a raczej królują słodkie.
Najlepiej poradzić się sprzedawcy, a jeśli będziecie kupować w markecie, albo gdzieś, gdzie ciężko o radę polecam aplikację Vivino albo po prostu kilka bardzo prostych zasad:
1. Łatwiej trafić w białe niż czerwone, więcej osób też pija białe wytrawne niż czerwone wytrawne, jak będzie dobrze schłodzone to prawie każde da się wypić.
2. Jeśli jest podana nazwa szczepu, albo najlepiej region z którego wino pochodzi, to już na 90% jest przyzwoite.
3. Pracowałam trochę w sklepie z winem i zdecydowanymi faworytami wśród polskich konsumentów win wytrawnych są wina Primitivo (czerwone) i Chardonnay (białe)
4. Dobrym pomysłem może być też musujące, np. prosecco, wśród moich znajomych jest pite zarówno przez gości lubiących wytrawne jak i te słodsze wina
https://zerobarier.pl/rodzaje-win-jakie-najlepiej-sprawdza-sie-na-przyjecie/

Zresztą w tym wpisie jest przegląd dobrych win na wesele. Poczytaj sobie co się może sprwadzić.

My mieliśmy domową cytrynówkę, co prawda w butelkach szklanych, coś jak lemoniada, ale może w słoju też by się to sprawdziło. Cytrynówka była strzałem w 10, i na czysto i z wodą, jako lemoniada z %. Im wcześniej zrobiona tym lepsza, ale dzień wcześniej,czy dwa też będzie ok, zależy od przepisu.

Od siebie polecam zajrzeć sobie na stronę:

https://amarone.pl/alkohole/cognac/aperitif-bitter

Jest możliwość przyrządzenia kupienia alkoholi do zrobienia aperola 🙂

Białe wino to idealny wybór dla miłośników lekkich i świeżych smaków, które doskonale pasują do wielu potraw. Le Pitre Salice Salentino Bianco dostępne na stronie https://winolubni.pl/produkt/le-pitre-salice-salentino-bianco/ to przykład wytrawnego białego wina o wyjątkowym charakterze. Dzięki harmonijnemu połączeniu aromatów cytrusowych i kwiatowych, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

:))))))))))))))))

Page 1 of 2Next