Aparat ortodontyczny
Cytat z Kamila Gwiazdowska data 9 września 2020, 10:23Czy na forum jest osoba, która nosi na co dzien aparat ortodontyczny?
Czy jesteście zadowoleni z założenia?
Czy na forum jest osoba, która nosi na co dzien aparat ortodontyczny?
Czy jesteście zadowoleni z założenia?
Cytat z Marta M. data 9 września 2020, 12:55Ja nosiłam najpierw 2 lata od 13 do 15 roku życia, a później jako osoba dorosła przez 1 rok (25-26 lat).
Jako nastolatka strasznie przeżywałam, że jestem przez to brzydka. Noszenie aparatu bardzo mi się dłużyło.
Gdy założyłam jako dorosła (po czasie pojawiła mi się wada w zębach dolnych, za pierwszym razem leczyłam tylko górne), tak bardzo cieszyłam się, że to w końcu zrobiłam (zastanawiałam się kilka lat), że moja ortodontka aż się ze mnie śmiała 😉 Stwierdziła, że moje leczenie przebiegło super szybko z uwagi na moje pozytywne nastawienie 😉 Cieszył mnie ten aparat. Miałam poczucie, że robię coś bardzo ważnego dla mojego zdrowia. Były momenty, że bolało. Ale nie żałuję. Równe zęby są tego warte.
Ja nosiłam najpierw 2 lata od 13 do 15 roku życia, a później jako osoba dorosła przez 1 rok (25-26 lat).
Jako nastolatka strasznie przeżywałam, że jestem przez to brzydka. Noszenie aparatu bardzo mi się dłużyło.
Gdy założyłam jako dorosła (po czasie pojawiła mi się wada w zębach dolnych, za pierwszym razem leczyłam tylko górne), tak bardzo cieszyłam się, że to w końcu zrobiłam (zastanawiałam się kilka lat), że moja ortodontka aż się ze mnie śmiała 😉 Stwierdziła, że moje leczenie przebiegło super szybko z uwagi na moje pozytywne nastawienie 😉 Cieszył mnie ten aparat. Miałam poczucie, że robię coś bardzo ważnego dla mojego zdrowia. Były momenty, że bolało. Ale nie żałuję. Równe zęby są tego warte.
Cytat z LisekP data 9 września 2020, 21:35Noszę aparat stały od około dwóch lat. Zmiany wizerunkowe są na pewno duże, w końcu krzywe zęby stają się proste i nie mogę doczekać się efektu finalnego, bo już jest świetnie. Samo noszenie aparatu spotyka się z ciepłym odbiorem, ludzie podchodzą do tego jako "dbania o siebie" i często podpytują o jakieś rzeczy, bo sami są zainteresowani założeniem.
Największą trudnością jest dla mnie jednak jedzenie w towarzystwie, bo zazwyczaj gdzieś zostają resztki i trzeba się pod tym względem pilnować (abstrahując od ogólnej higieny, która jest ważna).
Reasumując, jestem bardzo zadowolona i uważam to za bardzo dobrą decyzję.
Noszę aparat stały od około dwóch lat. Zmiany wizerunkowe są na pewno duże, w końcu krzywe zęby stają się proste i nie mogę doczekać się efektu finalnego, bo już jest świetnie. Samo noszenie aparatu spotyka się z ciepłym odbiorem, ludzie podchodzą do tego jako "dbania o siebie" i często podpytują o jakieś rzeczy, bo sami są zainteresowani założeniem.
Największą trudnością jest dla mnie jednak jedzenie w towarzystwie, bo zazwyczaj gdzieś zostają resztki i trzeba się pod tym względem pilnować (abstrahując od ogólnej higieny, która jest ważna).
Reasumując, jestem bardzo zadowolona i uważam to za bardzo dobrą decyzję.
Cytat z Julka Malarz data 10 września 2020, 07:51Nosiłam aparat przez prawie dwa lata i była to bardzo dobra decyzja. Raczej nie skłamię jak napiszę tutaj, ze była to jedna z lepszych decyzji jaka mogłam podjąć. Założenie aparatu jest dosć kosztowne, ale dzięki temu pozbyłam sie sporego kompleksu, który po prostu mnie męczył. Mam ładne uzębienie oraz nie wstydzę się uśmiechać 🙂
Polecam zerknąć sobie na zdjęcia sprzed załóżenia aparatu i po zdjęciu. Może to Cię własnie przekona do tego, ze warto jest sobie taki aparat założyć.
No i poszukaj doświadczonego ortodonty.
https://www.ortoprotex.pl/jak-czyscic-aparat-ortodontyczny-i-dbac-o-higiene-jamy-ustnej/
Na stronie jest również kilka porad jak utrzymac taki aparat w dobrym stanie.
Nosiłam aparat przez prawie dwa lata i była to bardzo dobra decyzja. Raczej nie skłamię jak napiszę tutaj, ze była to jedna z lepszych decyzji jaka mogłam podjąć. Założenie aparatu jest dosć kosztowne, ale dzięki temu pozbyłam sie sporego kompleksu, który po prostu mnie męczył. Mam ładne uzębienie oraz nie wstydzę się uśmiechać 🙂
Polecam zerknąć sobie na zdjęcia sprzed załóżenia aparatu i po zdjęciu. Może to Cię własnie przekona do tego, ze warto jest sobie taki aparat założyć.
No i poszukaj doświadczonego ortodonty.
https://www.ortoprotex.pl/jak-czyscic-aparat-ortodontyczny-i-dbac-o-higiene-jamy-ustnej/
Na stronie jest również kilka porad jak utrzymac taki aparat w dobrym stanie.
Cytat z Natalia Brz data 16 grudnia 2021, 09:38Miałam podobnie. Odpadła szyna retencyjna, zęby, szczególnie dolne, wracały na dawne miejsca. U innego ortodonty zaczęłam nosić szyny invisalign. Nie jest perfekcyjnie, ale lepiej niż było przed i taniej niż zakładanie aparatu stałego kolejny raz.
Nie wiem skąd jesteś ale polecam kontakt z gabinetem w Krakowie https://studiose.med.pl/nasi-lekarze/ . Powinni doradzić jakie rozwiązanie będzie tutaj optymalne.
Miałam podobnie. Odpadła szyna retencyjna, zęby, szczególnie dolne, wracały na dawne miejsca. U innego ortodonty zaczęłam nosić szyny invisalign. Nie jest perfekcyjnie, ale lepiej niż było przed i taniej niż zakładanie aparatu stałego kolejny raz.
Nie wiem skąd jesteś ale polecam kontakt z gabinetem w Krakowie https://studiose.med.pl/nasi-lekarze/ . Powinni doradzić jakie rozwiązanie będzie tutaj optymalne.
Cytat z Urbike data 24 stycznia 2022, 09:52Na pewno od znalezienia odpowiedniego stomatologa. Dobrze jest kierować się jego doświadczeniem .A nie tylko ceną jaką oferuje za swoje usługi. Aparat kosztuje dużo, aczkolwie dobrze jeśli jest założony przez profesjonalistę bo późniejsze poprawianie naszych zebów będzie kosztowało jeszcze więcej.
Jeśli szukalibyście dobrego stomatologa z Gdanska do założenia aparatu, polecam:
https://www.klinikastomatologiczna.com.pl/Duze doświadczeni i pełen profesjonalizm
Na pewno od znalezienia odpowiedniego stomatologa. Dobrze jest kierować się jego doświadczeniem .A nie tylko ceną jaką oferuje za swoje usługi. Aparat kosztuje dużo, aczkolwie dobrze jeśli jest założony przez profesjonalistę bo późniejsze poprawianie naszych zebów będzie kosztowało jeszcze więcej.
Jeśli szukalibyście dobrego stomatologa z Gdanska do założenia aparatu, polecam:
https://www.klinikastomatologiczna.com.pl/
Duze doświadczeni i pełen profesjonalizm
Cytat z madziakapryś data 11 lutego 2022, 11:46Najważniejsze to znaleźć dobrego ortodontę. I robić wszystko zgodnie z zaleceniami. Ja nosiłam 2 lata i jestem bardzo zadowolona. Najlepsza decyzja w życiu.
Najważniejsze to znaleźć dobrego ortodontę. I robić wszystko zgodnie z zaleceniami. Ja nosiłam 2 lata i jestem bardzo zadowolona. Najlepsza decyzja w życiu.
Cytat z Sylvvia data 28 kwietnia 2022, 06:28Ostatnio to staje się modne i sama obecnie żałuję, że za czasów gdy miałam pieniądze to nie zainwestowałam w jakość i wygląd uzębienia. Na pewno będę miała na uwadze, tylko niech wpadnie jakiś kociołek złota
Ostatnio to staje się modne i sama obecnie żałuję, że za czasów gdy miałam pieniądze to nie zainwestowałam w jakość i wygląd uzębienia. Na pewno będę miała na uwadze, tylko niech wpadnie jakiś kociołek złota
Cytat z Irinka data 28 kwietnia 2022, 07:52Zastanawiam się nad tym niewidocznym aparatem w formie nakładek. Nie znam nikogo kto by go nosił, a Wy? Ktoś z Was próbował tego?
Zastanawiam się nad tym niewidocznym aparatem w formie nakładek. Nie znam nikogo kto by go nosił, a Wy? Ktoś z Was próbował tego?