Ból kolan
Cytat z jagnatka data 29 kwietnia 2021, 09:28Ja polecam ortopedę. Moje bolące kolana okazały się chondromalacją rzepek drugiego stopnia 😉 Jesli dalej próbowałabym domowych sposobów to narobiłabym sobie jeszcze większych problemów.
Tak wiec moim zdaniem nie ma co tego tak do konca bagatelizować.https://kongresrehabilitacjapolska2.pl/ortopeda-co-leczy-i-kiedy-warto-sie-do-niego-udac/
Ja polecam ortopedę. Moje bolące kolana okazały się chondromalacją rzepek drugiego stopnia 😉 Jesli dalej próbowałabym domowych sposobów to narobiłabym sobie jeszcze większych problemów.
Tak wiec moim zdaniem nie ma co tego tak do konca bagatelizować.https://kongresrehabilitacjapolska2.pl/ortopeda-co-leczy-i-kiedy-warto-sie-do-niego-udac/
Cytat z Monika data 29 kwietnia 2021, 12:06Na pewno przyda się usg albo rentgen. Teraz łatwiej dostać się do fizjoterapeuty niż ortopedy, co gorąco polecam. Fizjoterapeuci potrafią czynić cuda. I witamina d+k2. Te dawki zalecane to dla większości ludzi stanowczo za mało (progi w Polsce są dużo niższe niż np w Niemczech). U mnie pomogło dopiero 10 000 jednostek. Najlepiej zrobić badanie wit d i dostosować dawkę.
Na pewno przyda się usg albo rentgen. Teraz łatwiej dostać się do fizjoterapeuty niż ortopedy, co gorąco polecam. Fizjoterapeuci potrafią czynić cuda. I witamina d+k2. Te dawki zalecane to dla większości ludzi stanowczo za mało (progi w Polsce są dużo niższe niż np w Niemczech). U mnie pomogło dopiero 10 000 jednostek. Najlepiej zrobić badanie wit d i dostosować dawkę.
Cytat z Renata data 30 kwietnia 2021, 03:09Warto włączyć do diety produkty zawierajcie kolagen i spożywać je regularnie. Są to przede wszystkim zupy na wywarach kolagenowych. Wywar kolagenowy sporządza się z długo, 3-5 godzin, z gotowanego mięsa i kości zawierających kolagen i szpik czyli żeber, nóżek, kręgosłupa, goleni cielęcej czy wołowej itp, Wywar po schłodzeniu powinien przyjmować postać galaretki. Wywar gotujemy raz w tygodniu, przelewamy do słoików i zamrażamy. Przygotowując zupę, wlewamy szklankę wywaru kolagenowego. Taką zupę jemy codziennie. Oprócz tego galaretki, zimne nóżki, salcesony, szpik, podroby, żółtka jaj a także tłuszcze . Niedobór kolagenu i wystarczającej ilości tłuszczu w diecie a także witaminy C jest przyczyna zmian degeneracyjnych stawów. Szczególnie dieta zawierająca małe ilości tłuszczu, zwłaszcza roślinnego, oparta na zbożach i chudym mięsie, szczególnie mięsie białym drobiowym np piersi kurczak, które to mięso jest niskoodżywcze i nie zawiera kolagenu.
Warto włączyć do diety produkty zawierajcie kolagen i spożywać je regularnie. Są to przede wszystkim zupy na wywarach kolagenowych. Wywar kolagenowy sporządza się z długo, 3-5 godzin, z gotowanego mięsa i kości zawierających kolagen i szpik czyli żeber, nóżek, kręgosłupa, goleni cielęcej czy wołowej itp, Wywar po schłodzeniu powinien przyjmować postać galaretki. Wywar gotujemy raz w tygodniu, przelewamy do słoików i zamrażamy. Przygotowując zupę, wlewamy szklankę wywaru kolagenowego. Taką zupę jemy codziennie. Oprócz tego galaretki, zimne nóżki, salcesony, szpik, podroby, żółtka jaj a także tłuszcze . Niedobór kolagenu i wystarczającej ilości tłuszczu w diecie a także witaminy C jest przyczyna zmian degeneracyjnych stawów. Szczególnie dieta zawierająca małe ilości tłuszczu, zwłaszcza roślinnego, oparta na zbożach i chudym mięsie, szczególnie mięsie białym drobiowym np piersi kurczak, które to mięso jest niskoodżywcze i nie zawiera kolagenu.
Cytat z mazury data 18 września 2024, 15:38Przyczyny powstawania osteofitów są zróżnicowane, jednak główną rolę odgrywa proces starzenia się organizmu.
Przyczyny powstawania osteofitów są zróżnicowane, jednak główną rolę odgrywa proces starzenia się organizmu.