lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Czy warto jechać do Zakopanego jesienią

Mieliśmy wybrać się w lecie, ale tak się zdarzylo, ze nie byliśmy w stanie niczego sensownego sobie zaplanować i zastanawiamy się czy jechać jesienią.
Czy jednak jest sens?
Czy nie będzie padało?

Makosza has reacted to this post.
Makosza

Czy chodzi o Zakopane czy bardziej o chodzenie po Tatrach? Pogoda w górach jest nieprzewidywalna, więc nie ma co sugerować się kalendarzem. Np. dwa lata temu w listopadzie w Beskidzie Żywieckim miałam piękną letnią pogodę, a ponoć kilka dni wcześniej na Babiej Górze był śnieg.

W Tatrach już w październiku można spodziewać się śniegu, więc warto mieć porządne buty i ciepłe ubrania. Na pewno bym nie rezygnowała z wypadu. Góry są piękne o każdej porze roku i zawsze można wybrać łatwiejszy szlak, jeśli jest obawa o chodzenie po śniegu.

Jasne, ze warto. Nie wiem nawet nad czym się tutaj zastanawiasz - ja wrocilam kilka dni temu, bylam na Giewoncie morskim oku. jest troche ludzi ,ale mozna znalezc miejsce parkingowe, nie ma dzieciakow, bylo mega cieplo wiec same plusy 🙂 Prawda jest taka, ze o każdej porze roku moze padać. Może się zdarzyć ze wybierzesz się do Zakopanego latem oraz będziesz miała przez cały swój wyjazd deszcz....

Z noclegami też jest mniejszy problem. Polecam wynajęcie własnego mieszkania jak tutaj https://www.zakopaneapartamenty.pl/apartamenty  . Opcja znacznie tansza oraz wygodniejsza bo z rana mozesz samodzielnie przygotować sobie jedzenie ( w hotelach nie ma dostępu do kuchni tak wiec nie ma takiej opcji i trzeba ratować się albo jedzeniem hotelowym albo jakimiś suchymi bułkami).

Makosza has reacted to this post.
Makosza

Zakopane czy jakiekolwiek góry moim zdaniem najlepiej zwiedzać właśnie po sezonie typowo letnim. Już w połowie września nie ma tylu ludzi na szlakach i unika się chodzenia gęsiego pilnując żeby kogoś nie popchnąć dzięki czemu można cieszyć się wędrówką i iść swoim tempem. Osobiście póki mogę zawsze w góry jeżdżę jakoś od 15 września bądź później. Rysy zdobyłam właśnie w drugiej połowie września. Jest mniej ludzi, nadal jest w miarę ciepło na nizinach a w wyższe góry niezależnie od pory roku i tak trzeba mieć awaryjnie cieplejsze ubranie więc nie ma to dla mnie znaczenia. Padać może cały rok więc pod tym względem nie jesteśmy w stanie nigdy zaplanować sobie idealnego wyjazdu. zdecydowanie polecam 🙂

Według mnie wczesna jesień to najlepsza pora roku na wyjazd w góry. W lecie jest zbyt gorąco i dużo turystów.

Jesienią w górach jest wyjątkowo urokliwie z uwagi na przebarwiające się drzewa, głównie buki, wygląda to zjawiskowo.

Deszczu nie da się przewidzieć w żadnej porze roku, zresztą statystycznie w lecie więcej pada.

A nawet gdy się tak zdarzy to można posiedzieć przy kominku.

Byłam w górach nawet w listopadzie i trafiła mi się wtedy piękna pogoda, koło 15 stopni.

Jesień w Zakopanem to idealny czas dla tych, którzy cenią sobie spokój i mniejsze natężenie turystów, co sprawia, że można cieszyć się urokami Tatr bez tłumów. Krajobrazy jesienią są niezwykle malownicze i oferują niezapomniane widoki, zwłaszcza dla amatorów fotografii oraz miłośników górskich wędrówek. Dodatkowo, poza sezonem letnim i zimowym, można również liczyć na bardziej przystępne ceny zakwaterowania, ostatni znalazłam fajny serwis https://infoturystyka.pl/noclegi,822,zakopane.html

Góry Polskie są piękne każdą porą roku, wiem coś o tym! Dlatego bez różnicy w jakim miesiącu się wybierasz, ważne żeby znaleźć dobre zakwaterowanie. Polecam domki w Zakopanem z jacuzzi, które są w Osadzie Guty - rewelacyjnie nam się w nich wypoczywało! Na pewno tam wrócimy 🙂

Ja od 10 lat jeżdżę w to samo miejsce w - Via Maria Zakopane apartamenty. To przepiękny obiekt położony malowniczo przy dolinie Kościeliskiej. Na miejscu Jacuzzi i basen. Widoki na Giewont. Brak smogu. Po prostu idealne miejsce na urlop w Tatrach.

Jesień to świetny czas, aby wybrać się na żagle! Mniejsze tłumy na wodzie, spokojniejsze przystanie i klimatyczne widoki sprawiają, że rejsy o tej porze roku mają wyjątkowy urok. Chłodniejsze powietrze dodaje energii, a jesienne zachody słońca potrafią zachwycić każdego żeglarza.  Jednak do rejsu https://tropemprzygod.pl/elektronika-jachtowa-co-trzeba-i-warto-zabrac-w-rejs ważne jest przygotowanie.