Ścieżka forum - jesteś tutaj:FORUMWasze rekomendacje: KsiążkiGry planszowe
lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Gry planszowe

Page 1 of 2Next

Polecicie jakieś fajne gry planszowe, gdzie najmłodsze dziecko ma 8 lat?

U nas bezkonkurencyjny jest Chińczyk. Kupa śmiechu i zabawy.

Makosza has reacted to this post.
Makosza

U nas 9 latka, ale do poniższej listy w zasadzie przez ostatni rok doszło tylko Get Packing. Od kilku lat Monopoli, Rumikub, Labirynt, Scrabble, Dubble, Uno, Mastermind, Detektyw Pozytywka, Mistakos, Szachy, Zwierzaki cudaki, Rubik`s, Rush Hour. Wcześniej też Batyskaf, pędzące ślimaki, Super farmer, Ufo Farmer, Kura i pióra. Raczej nie gramy w dłuższe strategie, bo wolimy jednego wieczoru zagrać w kilka różnych. Lubimy też wszelkiego rodzaju zręcznoścówki logiczne. Kostek "rubika" różnego typu w domu pewnie z 15sztuk, do tego przeplatanki metalowe i drewniane układanki logiczne.

https://tantis.pl/scrabble-original-p2881696

Gry planszowe to świetna zabawa.

Ja ostatnio odkrylam gre Halma. Duzo zabawy i kombinowania, 8 letnie dziecko da rade w nia grac.

Za to ja za dziecka gralam duzo w karty i to w towarzystwie znajomych mojej babci. To nie gra planszowa ale duzo mi to dawalo. Musialam liczyc, kalkulowac, planowac i ponosic konsekwencje za moje bledy. Dorosli mnie nie oszczedzali, tylko babcia czasami dawala nizsza karte, bym mogla zabrac. Dominto tez sie sprawdzalo.

A może Jenga? Co prawda nie planszowa, a zręcznościowa, za to bardzo fajna dla dzieci i dorosłych 🙂

Bardzo dobrą opcją dla dzieci i dorosłych jest "Wsiąść do pociągu". Na początku dzieci mogą grać w parach z rodzicami. Można przy okazji poznać lepiej mapę Europy. Dziewięcioletnia siostrzenica bawi się przy tym doskonale i radzi sobie już bez pomocy.

"Labirynt" również zapewnia dobrą zabawę. Drogę trzeba zapamiętywać, ponieważ ścianki labiryntu są ukryte pod planszą, a poruszamy się, jadąc pionkiem, do którego przyczepiona jest magnetyczna kulka. Jeśli natrafimy na ściankę, kulka spada i musimy zacząć drogę od początku. Mniejsze dzieci też powinny z powodzeniem grać.

Gra "Rokoko" pozwala zamienić się w krawca na królewskim dworze. Mechanika gry jest dość prosta, a rozgrywka pobudza wyobraźnię. Trzeba zatrudnić pomocników, kupić projekty i materiały, a potem można się bawić na balu. Znajomi pożyczają tę grę od swoich bratanic, żeby pograć w gronie dorosłych.

Moim faworytem ostatnio jest "Sagrada", czyli gra, której celem jest ułożenie witraży za pomocą kolorowych kostek. Gra nie ma żadnych negatywnych interakcji. Przyjemna rozrywka.

Bloodorange has reacted to this post.
Bloodorange

A jakie polecicie gry dla dwojki starszych dzieci na prezent tak aby mogły pograć równiez z rodzicami? Biorę pod uwagę pełny kurnik

Pelny Kurnik u nas sie kurzy- nikt nie chce w to grac. Ale to kwestia dziecka. Predzej Dobble (albo AlePary - podrobka z pepco). Raczej bym celowala w Junglee Speed (albo tansza polska wersja-prawo dżungi), albo "kto to zrobił?" (Tu smiech jest autoamtyczny bo to gra w stylu- to nie moje zwierzatko narobilo w salonie). Jesli wolisz nieco bardziej klasyczne gry, polecam ten zestaw 100 gier planszowych: https://www.eduksiegarnia.pl/gry-edukacyjne-pomoce-edukacyjne/zestaw-100-gier-rodzinne-gry-planszowe

Znajdą się tam gry logiczne, strategiczne, karciane. Dla młodszych i dla starszych.

Ciekawy produkt.

Page 1 of 2Next