lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Jak łączyć pielęgnację i zabiegi przy trądziku różowatym?

Cześć,
mam trądzik różowaty (głównie rumień i grudki) i zastanawiam się, czy lepiej skupić się na pielęgnacji czy jednak pójść w zabiegi typu laser. Czy ktoś z Was łączył te dwa podejścia i faktycznie miał efekty? Jakie kosmetyki lub składniki się sprawdziły?

Najlepsze efekty daje połączenie – laser plus odpowiednia pielęgnacja. U mnie to była seria Cutera i do tego dobrze dobrane kosmetyki. Na noc stosuję serum B-Sulfena, a na dzień Troxacalm plus krem na wierzch. Ale kluczowe było też to, co nakładałam bezpośrednio po zabiegach – bardzo dobrze sprawdził się płyn oczyszczający z Acnerose. Utrzymywał skórę w dobrej kondycji i nie nasilał rumienia.

https://acnerose.pl/produkt/plyn/

U mnie poprawa przyszła po wprowadzeniu kwasu azelainowego i całkowitym odstawieniu nabiału oraz cukru. Dieta miała ogromne znaczenie, ale bez delikatnej, dobrze tolerowanej pielęgnacji nie dałoby się tego utrzymać. Obecnie używam produktów Acnerose – są lekkie, ale skuteczne i przede wszystkim nie nasilają reakcji. Przy trądziku różowatym to rzadkość, więc zostałam przy tej serii na dłużej.

Na grudki nieźle sprawdza się epiduo żel. Jednak nie jest to idealny lek na rumień. Tutaj kwas azelaionowy i ceramidy mogą pomóc.