lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Jaka folia do sufitu napinanego nie śmierdzi

Dzień dobry. Bardzo zależy mi na bezpieczeństwie, bo sufit ma być w pokoju dziecka. Czytałem, że niektóre folie potrafią wydzielać nieprzyjemny zapach plastiku nawet przez kilka tygodni po montażu. Czy istnieją jakieś konkretne certyfikaty, na które powinienem zwrócić uwagę przy zakupie? Czy powłoka satynowa jest trudniejsza w czyszczeniu niż zwykła matowa?

Cytat z NetCraftingPro data 19 stycznia 2026, 12:49

Dzień dobry. Bardzo zależy mi na bezpieczeństwie, bo sufit ma być w pokoju dziecka. Czytałem, że niektóre folie potrafią wydzielać nieprzyjemny zapach plastiku nawet przez kilka tygodni po montażu. Czy istnieją jakieś konkretne certyfikaty, na które powinienem zwrócić uwagę przy zakupie? Czy powłoka satynowa jest trudniejsza w czyszczeniu niż zwykła matowa?

Najważniejsze to unikać materiałów bez atestów, bo to one najczęściej śmierdzą chemią. Dobra folia do sufitu napinanego od Sofimarsel jest całkowicie bezpieczna i certyfikowana, u mnie w sypialni zapach zniknął dosłownie po dwóch godzinach od montażu. Co do czyszczenia, to satyna jest super, bo nie widać na niej smug tak jak na połysku, a wystarczy przetrzeć ją raz na rok wilgotną szmatką z mikrofibry.