lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Jakie gadżety ułatwiają Wam życie?

Jakie nowinki techniczne na codzień ułatwiają Wam życie? A moze sami coś wymyśliliście? Np.ja mam w szufladzie z przyprawami koszyczki. W każdym koszyczku jest inny rodzaj przyprawy. Np.w jednym są do ciasta, w drugim do mięsa, w trzecim budynie i kiśle itp.wszystko poukładane wg alfabetu, więc jak szukam przyprawy go gyrosa to nie wertuję całej szuflady tylko w koszyczku "do mięs" szukam pod "g" 😉 Jeśli nie ma tam to nigdzie indziej nie ma 😉 To samo np.z syropami. Wiem, że bez jest na początku a żurawina na końcu 😉 Niektórzy mówią, ze to wariactwo inni, że bardzo ułatwia to zycie, bo często szukamy przyprawy, nie znajdujemy, jedziemy do sklepu i kupujemy i wtedy okazuje się, że dana przyprawa leżała "gdzieś tam". Macie coś podobnego? 😉 Coś co ułatwia Wam życie? 🙂 Post skierowany tylko do osób zorganizowanych, systematycznych, którzy chcą ułatwiać sobie życie i wiedzą i rozumieją to, że bycie systematycznym, ułożonym w sprawach domowych skraca czas wykonywania wielu rzeczy. Nie proszę o info jak bardzo zajęci jesteście jak nie macie czasu na bycie systematycznymi i jak "wrzucać na luz". Szukam praktycznych porad, inspiracji i nic nikomu nie narzucam. Sama mam niewiele czasu więc każde ułatwienie, które sprawi, że będę miała go więcej jest na wagę złota 🙂 Oczywiscie są żywe czynniki (rodzina) czasami utrudniające nam nasze plany ale to inna inszość 😉

Ja mam w domu system do inteligentnego zarządzania domem Fibaro. Wystarczy wifi i połączenie z centralką, a z telefonu, zegarka, komputera czy tabletu mogę włączyć, wyłączyć światło, wyłączyć prąd w konkretnym gniazdku, zmieniać kolor ledów, sprawdzić podgląd kamer i czujnik ruchu albo dymu. Generalnie wszystko. Najwygodniejsze jest wyłączenie światła telefonem, albo sprawdzenie czy okna są zamknięte, gdy nie ma mnie w domu, a właśnie zaczął padać deszcz. Ostatnio moim największym hitem jest zamek do drzwi zewnętrzych sterowany zdalnie. Wychodząc z domu nie muszę zabierać kluczy, gdy np. idę pobiegać, wystarczy telefon 🙂 to rozwiązanie jest moim zdaniem genialne ❤

No i moze nie takie technologiczne ale polecam takie wygodne pojemniki na przechowywanie jedzenia w kuchni https://nettrading.pl/wyposazenie-kuchni Dzięki temu jest porządeczek.

Jak przypale garnek zalewam to trochę woda i zastępuje dużą ilością wody, robi się papka i po chwili problem z głowy bez godzinnego szorowania.
Żeby sprawdzić czy makaron spaghetti jest dobry po określonym czasie wyjmuje jeden i rozciągam. Jeżeli zrobi pstryk to znaczy, że jeszcze chwilę;)
Polecam również zamówienie dystrybutora wody do domu ( nie jest to rozwiazanie dostepne jedynie do biur)
Można sobie spokojnie wynajac do domu. Nie trzeba będzie pić wody butelkowej.
Cytat z Natalia Brz data 27 kwietnia 2022, 11:58
Polecam również zamówienie dystrybutora wody do domu ( nie jest to rozwiazanie dostepne jedynie do biur)

Dokładnie! Ja również kupiłam sobie taki  dystrybutor wody dla firm  i trzymam go w domu - każdy z domowników czy gości ma szybki dostęp do zdrowej wody. Dla mnie to świetne rozwiązanie i motywacja, żeby pić jak najwięcej - i to właśnie wody!

Zastanawiam się nad takim nietypowym gadżetem do biura – to niby lampka, ale też mini stacja pogody: https://gadzety-reklamowe.com/p/MO9737-06/Lampka-biurkowa-i-stacja-pogody/141802. Ciekawi mnie, czy takie rzeczy faktycznie się przydają, czy raczej wyglądają efektownie na biurku i tyle?