Kino familijne godne polecenia
Cytat z Philomena data 12 listopada 2020, 22:17Moje drogie,
Obecnie coraz ciężej jest obejrzeć jakiś ciekawy film - kinematografia jest przeładowana treściami ideologicznymi i polityczną poprawnością, którymi nie chciałabym uraczyć potomstwa. Jakie klasyki (i nie tylko) polecacie na wieczór filowy z dzieckiem? Będę wdzięczna za ograniczenie się do obrazów nie animowanych.
Z góry dziękuję.
Moje drogie,
Obecnie coraz ciężej jest obejrzeć jakiś ciekawy film - kinematografia jest przeładowana treściami ideologicznymi i polityczną poprawnością, którymi nie chciałabym uraczyć potomstwa. Jakie klasyki (i nie tylko) polecacie na wieczór filowy z dzieckiem? Będę wdzięczna za ograniczenie się do obrazów nie animowanych.
Z góry dziękuję.
Cytat z Philomena data 13 listopada 2020, 11:13Głównie - przesada. W kraju na zachodzie Europy "nie wypada" przebrać dziecka za Pakahontas, albo za Japonkę na zabawę karnawałową w przedszkolu. Chyba, że ktoś bardzo chciałby uchodzić za rasistę.
Dobrze, że w Polsce jest jeszcze odrobina zdrowego rozsądku i "W pustyni i puszczy" nie zostało skreślone z listy lektur szkolnych ze względu na rasistowskie treści.
Głównie - przesada. W kraju na zachodzie Europy "nie wypada" przebrać dziecka za Pakahontas, albo za Japonkę na zabawę karnawałową w przedszkolu. Chyba, że ktoś bardzo chciałby uchodzić za rasistę.
Dobrze, że w Polsce jest jeszcze odrobina zdrowego rozsądku i "W pustyni i puszczy" nie zostało skreślone z listy lektur szkolnych ze względu na rasistowskie treści.
Cytat z **emk** data 13 listopada 2020, 12:03A to w takim razie racja. W wielu krajach idzie to za daleko. I tak próbują media nikogo nie urazić a i tak zawsze ktoś poczuje się obrażony, zawsze znajdzie seksistowskie czy rasistowskie treści.
A to w takim razie racja. W wielu krajach idzie to za daleko. I tak próbują media nikogo nie urazić a i tak zawsze ktoś poczuje się obrażony, zawsze znajdzie seksistowskie czy rasistowskie treści.
Cytat z Philomena data 13 listopada 2020, 21:13Cieszę się, że znalazłyśmy nić porozumienia. Czy mogę zapytać, co oglądasz ze swoimi dziećmi?
Cieszę się, że znalazłyśmy nić porozumienia. Czy mogę zapytać, co oglądasz ze swoimi dziećmi?
Cytat z **emk** data 13 listopada 2020, 23:30Nie mam dzieci.
może coś starego jeśli dzieciom to nie przeszkadza? Np Akademia Pana Kleksa
Nie mam dzieci.
może coś starego jeśli dzieciom to nie przeszkadza? Np Akademia Pana Kleksa
Cytat z Merteuil data 14 listopada 2020, 11:09Może piękna klasyka musicalu "Dźwięki muzyki"?
W filmie jest wiele piękna, dobra i nadziei, a bohaterami są też rówieśnicy. Oczywiście zależy też od wieku dzieci, bo pojawia się trudny motyw wojny.
Oprócz tego może takie tytuły jak "Czarnoksiężnik z Oz", "Krzysiu, gdzie jesteś?", "Żegnaj Christopher Robin", "Mała księżniczka", "Niekończąca się opowieść", "Tajemniczy ogród", "Ania z Zielonego Wzgórza", "Wiedźmy", "Opowieści z Narnii", "Fantaghiro", "Pierścień i róża", "Babe - świnka z klasą", "Pollyanna", "Moja dziewczyna".
Może piękna klasyka musicalu "Dźwięki muzyki"?
W filmie jest wiele piękna, dobra i nadziei, a bohaterami są też rówieśnicy. Oczywiście zależy też od wieku dzieci, bo pojawia się trudny motyw wojny.
Oprócz tego może takie tytuły jak "Czarnoksiężnik z Oz", "Krzysiu, gdzie jesteś?", "Żegnaj Christopher Robin", "Mała księżniczka", "Niekończąca się opowieść", "Tajemniczy ogród", "Ania z Zielonego Wzgórza", "Wiedźmy", "Opowieści z Narnii", "Fantaghiro", "Pierścień i róża", "Babe - świnka z klasą", "Pollyanna", "Moja dziewczyna".