lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Koszty imprezy weselnej

Zaczynam pomału podliczać koszty wesela. Oczywiście jeszcze termin nie mam, chcemy mieć rozeznanie z jakimi kosztami to się sie wiąże. Ja pochodzę z małej mieściny, gdzie ceny w moim województwie są bardziej atrakcyjniejsze. Narzeczony jest z miasta wojewódzkiego gdzie ceny to kosmos. Bez większego zastanowienia wybraliśmy moje okolice.
Do sedna: kalkulujac wszystko ALE z mocnymi ograniczeniami, oszczędzamy na czym się da wesele wychodzi naprawdę drogie i to nie jest moje widzimisie tylko takie mamy czasy  Co zrobić z noclegiem? Połowa gości jest oddalona o ok. 140km Koszt noclegu wyszedłby ok. 6-8k. Nie chce tego ubrać w nieodpowiednie słowa ale wolelibyśmy nie podejmować się takim wydatkiem. Czy goście, rodzina będzie ba to krzywo patrzeć? Nie wiem jak inni ale ja bym była wyrozumiała z perspektywy gościa szczególnie kiedy mamy taką inflację kiedy rozmawiam z innymi to serce mi się kraja. Kiedyś wiadomo wesele były z pompą, praktycznie na wszystko można było sobie pozwolić, oni płacili za wesele po 40k kiedyś a dzis jest to 80k. Nie wiem czy każdy rozumie ten wzrost cen i to że dzisiejszych czasach wesele jest po prostu dużo dużo drozsze. Co o tym sądzicie? To są moje głośne myśli chcę to przegadać.
Nasze domy rodzinne dzieli 400km, wesele było w moich stronach i opłaciliśmy nocleg dla wszystkich gości z daleka.
Kilka miesięcy później byliśmy na weselu u męża kolegi, mieliśmy daleko, noclegu nie było więc znaleźliśmy i opłaciliśmy sami a po prostu daliśmy mniej w kopertę. Gdyby nocleg był opłacony, to tą kwotę byśmy dołożyli do koperty.
Może w takim razie lepiej będize zorganizować po prostu transport na wesele?
Od siebie polecam kontakt z firmą
Oferują taki przewóz osób na wesele.

140km to dużo i nie wyobrażam sobie wracać po całonocnej imprezie tak daleko do domu, więc organizacja noclegów, a przynajmniej pomoc dla gości w ich zorganizowaniu, wydaje mi się się obowiązkowa. Wiele jest miejsc, gdzie restauracja jest połączona z hotelem i noclegi dla gości można załatwić na baaardzo preferencyjnych warunkach (30-60zł za osobę), zwykle oferują też śniadanie. Jeśli macie możliwość rozejrzenia się za takim miejscem, to polecam to rozwiązanie.

Jeśli w ogóle nie przewidujecie w budżecie takich wydatków, to dobrze by było przynajmniej rozejrzeć się w okolicy na noclegami w przystępnej cenie i po pomóc gościom w kwestiach rezerwacji.