Łuszczyca skóry u dziecka Jak wyleczyć?
Cytat z Bkacpa data 3 września 2025, 08:29Mój 12-letni syn ma zdiagnozowaną łuszczycę skóry głowy. Dermatolog na razie zalecił tylko pielęgnację bez sterydów, ale problem się nasila – łuski są grube, skóra bardzo swędzi. Czy możecie polecić coś, co faktycznie zadziałało u Waszych dzieci? Może być bez recepty – najlepiej coś z apteki, co jest łatwo dostępne.
Mój 12-letni syn ma zdiagnozowaną łuszczycę skóry głowy. Dermatolog na razie zalecił tylko pielęgnację bez sterydów, ale problem się nasila – łuski są grube, skóra bardzo swędzi. Czy możecie polecić coś, co faktycznie zadziałało u Waszych dzieci? Może być bez recepty – najlepiej coś z apteki, co jest łatwo dostępne.
Cytat z jagnatka data 3 września 2025, 11:03U nas najlepiej sprawdził się zestaw Psorisel – stosowaliśmy równocześnie szampon, płyn i emulsję. Najważniejsze, że można to kupić bez recepty. Zdecydowanie polecam – już po 2 tygodniach zmiany zaczęły się łagodzić, a swędzenie prawie zniknęło. Kupowaliśmy tu:
https://www.apteka-melissa.pl/produkt/verdelab-psorisel-zestaw-szampon-na-luszczyce-200-ml-emulsja-do-skory-glowy-200-ml-plyn-do-skory-glowy-z-luszczyca-150-ml,76726.html
U nas najlepiej sprawdził się zestaw Psorisel – stosowaliśmy równocześnie szampon, płyn i emulsję. Najważniejsze, że można to kupić bez recepty. Zdecydowanie polecam – już po 2 tygodniach zmiany zaczęły się łagodzić, a swędzenie prawie zniknęło. Kupowaliśmy tu:
Cytat z Natalia Brz data 3 września 2025, 12:23My też używamy Psorisel, ale głównie emulsji na noc – bardzo dobrze zmiękcza łuskę i pozwala ją łatwiej usunąć rano. A skóra nie jest tak podrażniona jak po innych preparatach. Zamawiałam w aptece online
My też używamy Psorisel, ale głównie emulsji na noc – bardzo dobrze zmiękcza łuskę i pozwala ją łatwiej usunąć rano. A skóra nie jest tak podrażniona jak po innych preparatach. Zamawiałam w aptece online

Cytat z Urbike data 3 września 2025, 12:36Moim zdaniem warto do tego podejść szerzej – odstawiliśmy mleko, cukier i przetworzoną żywność, a dodatkowo robimy kąpiele z solą z Morza Martwego i po nich wcieramy zwykły olejek lniany. Swędzenie ustąpiło, a skóra wygląda dużo lepiej. Czasami nie potrzeba drogiej chemii, tylko systematyczności.
Moim zdaniem warto do tego podejść szerzej – odstawiliśmy mleko, cukier i przetworzoną żywność, a dodatkowo robimy kąpiele z solą z Morza Martwego i po nich wcieramy zwykły olejek lniany. Swędzenie ustąpiło, a skóra wygląda dużo lepiej. Czasami nie potrzeba drogiej chemii, tylko systematyczności.