Mdłości w ciąży
Cytat z Urbike data 30 kwietnia 2021, 13:28Jestem aktualnie w 10 tygodniu ciąży i zmagam się z niesamowitymi mdłościami.Ratuje mnie troche herbatka z imbirem.
Jak sobie z tym radzilyście?
Jestem aktualnie w 10 tygodniu ciąży i zmagam się z niesamowitymi mdłościami.Ratuje mnie troche herbatka z imbirem.
Cytat z jagnatka data 30 kwietnia 2021, 14:42Ja plasterki imbiru zalewalam wrzątkiem i piłam jak się zaparzył. A rano przed podniesieniem głowy jadłam biszkopty żeby nie wstawać z pustym żołądkiem. Jeśli nie masz ochoty na kombinowanie z tradycyjnym imbirem, polecam poczytanie sobie o kroplach Imbifem. Sa to krople bezpieczne dla kobiet w ciązy, pomagają na przykad przy mdłościach ciążowych na poczatku ciąży, czy w chorobie lokomocyjnej.
No i nie łam się, każde mdłości w końcu się kończą 🙂
Ja plasterki imbiru zalewalam wrzątkiem i piłam jak się zaparzył. A rano przed podniesieniem głowy jadłam biszkopty żeby nie wstawać z pustym żołądkiem. Jeśli nie masz ochoty na kombinowanie z tradycyjnym imbirem, polecam poczytanie sobie o kroplach Imbifem. Sa to krople bezpieczne dla kobiet w ciązy, pomagają na przykad przy mdłościach ciążowych na poczatku ciąży, czy w chorobie lokomocyjnej.
No i nie łam się, każde mdłości w końcu się kończą 🙂
Cytat z Renata data 2 maja 2021, 07:38Cytat z Urbike data 30 kwietnia 2021, 13:28Jestem aktualnie w 10 tygodniu ciąży i zmagam się z niesamowitymi mdłościami.Ratuje mnie troche herbatka z imbirem.
Myślę, że to indywidualna kwestia. Mnie pomogło odstawienie cukru i w ogóle węglowodanów. Przeszło jak ręka odjął. Odstawiłam mąkę , kluski, pierogi, ziemniaki itp. Jadłam warzywa, nabiał, jajka, mięso, ryby itd. Może Pani spróbować 1-2 doby czy to cukier jest problemem.
Cytat z Urbike data 30 kwietnia 2021, 13:28Jestem aktualnie w 10 tygodniu ciąży i zmagam się z niesamowitymi mdłościami.Ratuje mnie troche herbatka z imbirem.
Myślę, że to indywidualna kwestia. Mnie pomogło odstawienie cukru i w ogóle węglowodanów. Przeszło jak ręka odjął. Odstawiłam mąkę , kluski, pierogi, ziemniaki itp. Jadłam warzywa, nabiał, jajka, mięso, ryby itd. Może Pani spróbować 1-2 doby czy to cukier jest problemem.
Cytat z Karolina R. data 3 maja 2021, 13:14Mi lekarz polecił jedzenie migdałów jeszcze przed wstaniem z łóżka i do momentu ustąpienia mdłości jedzenie tylko tego na co mam ochotę i po czym czuję się dobrze nawet jeżeli niekoniecznie jest to do końca zdrowe. Usłyszałam " jeżeli nie wymiotuje Pani tylko po frytkach z McDonalda i pierogach to proszę to jeść, na zdrowym żywieniu skupimy się za jakieś 3 tygodnie jak mdłości miną". Zaznaczę może, że mój lekarz jest dosyć specyficzny i w odróżnieniu do poprzedniej lekarki stwierdził, że jeżeli dobrze się czuję to mogę chodzić na cross-fit, kettle czy treningi funkcjonalne nawet do 8 miesiąca ciąży bo organizm sam da mi znać kiedy mam sobie odpuścić. I faktycznie aktywna byłam do 8 miesiąca ciąży, ruch pomagał w łagodzeniu wszelkich dolegliwości i poza rosnącym brzuchem wcale nie widać, że jestem w zaawansowanej ciąży ani nie cierpię na bóle kręgosłupa, opuchlizny czy inne problemy ciężarnych.
Mi lekarz polecił jedzenie migdałów jeszcze przed wstaniem z łóżka i do momentu ustąpienia mdłości jedzenie tylko tego na co mam ochotę i po czym czuję się dobrze nawet jeżeli niekoniecznie jest to do końca zdrowe. Usłyszałam " jeżeli nie wymiotuje Pani tylko po frytkach z McDonalda i pierogach to proszę to jeść, na zdrowym żywieniu skupimy się za jakieś 3 tygodnie jak mdłości miną". Zaznaczę może, że mój lekarz jest dosyć specyficzny i w odróżnieniu do poprzedniej lekarki stwierdził, że jeżeli dobrze się czuję to mogę chodzić na cross-fit, kettle czy treningi funkcjonalne nawet do 8 miesiąca ciąży bo organizm sam da mi znać kiedy mam sobie odpuścić. I faktycznie aktywna byłam do 8 miesiąca ciąży, ruch pomagał w łagodzeniu wszelkich dolegliwości i poza rosnącym brzuchem wcale nie widać, że jestem w zaawansowanej ciąży ani nie cierpię na bóle kręgosłupa, opuchlizny czy inne problemy ciężarnych.
Cytat z Renata data 4 maja 2021, 09:13Lekarz dał dobra radę, bo jedzenie intuicyjne ogranicza ryzyko zjedzenia produktów, które nam nie służą. Szczególnie, że w ciąży jak powszechnie widomo ten instynkt jest silny(słynne śledzie i ogórki kiszone). Mnie w pierwszej ciąży odrzucało np od cukru i węglowodanów, miałam po tym piramidalną zgagę i mdłości. I tak np na śniadanie jadłam wędzone szprotki w całości ze skóra i wszystkim, do tego ogórek kiszony i kefir, moim ulubionym śniadaniem był również tłusty twaróg śmietankowy z malinami. Mogłam to jeść codziennie.
Lekarz dał dobra radę, bo jedzenie intuicyjne ogranicza ryzyko zjedzenia produktów, które nam nie służą. Szczególnie, że w ciąży jak powszechnie widomo ten instynkt jest silny(słynne śledzie i ogórki kiszone). Mnie w pierwszej ciąży odrzucało np od cukru i węglowodanów, miałam po tym piramidalną zgagę i mdłości. I tak np na śniadanie jadłam wędzone szprotki w całości ze skóra i wszystkim, do tego ogórek kiszony i kefir, moim ulubionym śniadaniem był również tłusty twaróg śmietankowy z malinami. Mogłam to jeść codziennie.
Cytat z Klaudynka data 13 lipca 2021, 08:32Ja też 13 tydzień i niestety również męczę sie okropnie. Pomaga przyjmowanie dwa razy dziennie Magnezu z wit. B6, krople Imbifem oraz landrynki miętowe Jeśli możesz pić wodę to nawadniaj się. Przez to, że jesteś odwodniona dolegliwości będą się potęgować
w moim przypadku tak się dzieje. Po wypiciu szklanki wody zauważam, że czuje się trochę lepiej. Położna poleciła mi picie wody z cytryną i tartym imbirem. https://lupiko.pl/imbir-w-ciazy
Ja też 13 tydzień i niestety również męczę sie okropnie. Pomaga przyjmowanie dwa razy dziennie Magnezu z wit. B6, krople Imbifem oraz landrynki miętowe Jeśli możesz pić wodę to nawadniaj się. Przez to, że jesteś odwodniona dolegliwości będą się potęgować ![]()