Noszenie okularów
Cytat z Urbike data 19 lutego 2021, 12:15Hej dziewczyny, mam moze z pozoru glupi problem, ale jakis czas temu stwierdzono u mnie lekki astygmatyzm. Nie przepisano mi okularow tylko kazali obserwowac. Ja sama nie jestem skora do noszenia okularow, bo wygladam w nich brzydko i przerazaja mnie ich koszty.Slyszalam tez wiele historii od znajomych, ze gdyby mogli zadecydowac jeszcze raz to nie zdecydowaliby sie na okulary bo majac niewielka wade jak zalozyli okulary, to po dluzszym czasie noszenia ich wzrok bez okularow byl gorszy niz przed zalozeniem. Tak jakby oczy sie rozleniwily i teraz sa skazani na okulary do konca zycia, a gdy je zdejma to widza gorzej niz przed noszeniem na stale. To mnie wlasnie najbardziej zniecheca.Ostatnio zauwazylam, ze z daleka przedmioty nie maja ostrych krawedzi i jak zmruze oczy to dopiero obraz sie wyostrza. Z bliska widze dobrze. Do pracy z komputerem mam okulary, ktore blokuja niebieskie swiatlo.Jednak wkurza mnie to, ze widze nieostro z daleka. Jestem perfekcjonistka i gdy widze, ze z daleka jakis przedmiot czy budynek ma nieostre krawedzie, to sie denerwuje i boje sie, bo jeszcze rok temu dobrze widzialam. Nie chce, zeby mi sie pogorszylo ale tez nie chce nosic okularow, ze wzgledu na historie znajomych. Co doradzicie? A moze ktoras z was tez tak ma i nie nosi okularow od lat i ta wada sie nie pogarsza?
Cytat z Klaudynka data 19 lutego 2021, 13:11Nie wiem kto Ci tutaj nagadał głupot. Okulary ani soczewki nie powoduja pogorszenia wzroku. Pogorszenie wzroku moze spowodować natomiast rezygnacja z ich noszenia. Tak więc na pewno tego nie polecam 😉
Sama noszę regularnie oraz uwazam, ze obecnie jest tak wiele fajnych modeli okularów, że można je fajnie dopasować do siebie 🙂
Wybierz się do salonu i wybierz coś dla siebie. https://aurum-optics.pl/_blog/53-Najmodniejsze_okulary_na_zime_2020.html
Nie wiem kto Ci tutaj nagadał głupot. Okulary ani soczewki nie powoduja pogorszenia wzroku. Pogorszenie wzroku moze spowodować natomiast rezygnacja z ich noszenia. Tak więc na pewno tego nie polecam 😉
Sama noszę regularnie oraz uwazam, ze obecnie jest tak wiele fajnych modeli okularów, że można je fajnie dopasować do siebie 🙂
Wybierz się do salonu i wybierz coś dla siebie. https://aurum-optics.pl/_blog/53-Najmodniejsze_okulary_na_zime_2020.html
Cytat z Dorota data 21 lutego 2021, 13:45Ja nie decyduje się na noszenie okularów właśnie, aby nie rozleniwiać wzroku. Jeśli zacznę odczuwać duży dyskomfort to zacznę. Na razie zmuszam oczy do pracy.
Ja nie decyduje się na noszenie okularów właśnie, aby nie rozleniwiać wzroku. Jeśli zacznę odczuwać duży dyskomfort to zacznę. Na razie zmuszam oczy do pracy.
Cytat z Nicola J. data 21 lutego 2021, 19:40I Urbike i Klaudynka mają rację. Wzrok się pogarsza od noszenia okularów czy szkieł kontaktowych, bo oczy się rozleniwiają. Dzieje się to szybciej gdy szkła są dobrane pod wadę, a powinny być lekko słabsze by oko się "ćwiczyło".
Osobiście miałam astygmatyzm ponad 3,5 z dużą wadą ponad 7. Jestem po laserowej operacji wzroku i nie chciałbym szybko wracać do okularów, komfort życia jest nieporównywalny, chociaż wiem że w moim przypadku to nieuniknione - przy dużych wadach po operacji wzrok słabnie ponownie.
I Urbike i Klaudynka mają rację. Wzrok się pogarsza od noszenia okularów czy szkieł kontaktowych, bo oczy się rozleniwiają. Dzieje się to szybciej gdy szkła są dobrane pod wadę, a powinny być lekko słabsze by oko się "ćwiczyło".
Osobiście miałam astygmatyzm ponad 3,5 z dużą wadą ponad 7. Jestem po laserowej operacji wzroku i nie chciałbym szybko wracać do okularów, komfort życia jest nieporównywalny, chociaż wiem że w moim przypadku to nieuniknione - przy dużych wadach po operacji wzrok słabnie ponownie.