POLSTR zamiast WIBOR - moje przemyślenia i pytania
Cytat z Terevi data 2 października 2026, 16:41Cześć, śledzę temat stawek rynkowych od dłuższego czasu, bo moja rata żyje własnym życiem i szczerze mówiąc mam już powoli dość tej niepewności. Przeglądałem wczoraj aktualny WIBOR i porównywałem go z wyliczeniami POLSTR i na papierze to faktycznie wygląda korzystniej dla nas, czyli dla szarych zjadaczy chleba. Tylko pytanie, na ile to jest trwała zmiana, a na ile po prostu wygładzenie wykresu na parę miesięcy. Nie mam wielkiego doświadczenia w finansach, po prostu płacę co miesiąc co muszę, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro POLSTR bazuje na innych transakcjach niż dotychczasowy wskaźnik, to czy przy ewentualnych zawirowaniach na rynku nie okaże się tak samo podatny na skoki? Dajcie znać jak to u was wygląda i czy doradcy finansowi cokolwiek wam podpowiadają w tej kwestii, bo mój opiekun w banku udaje, że tematu w ogóle nie ma.
Cześć, śledzę temat stawek rynkowych od dłuższego czasu, bo moja rata żyje własnym życiem i szczerze mówiąc mam już powoli dość tej niepewności. Przeglądałem wczoraj aktualny WIBOR i porównywałem go z wyliczeniami POLSTR i na papierze to faktycznie wygląda korzystniej dla nas, czyli dla szarych zjadaczy chleba. Tylko pytanie, na ile to jest trwała zmiana, a na ile po prostu wygładzenie wykresu na parę miesięcy. Nie mam wielkiego doświadczenia w finansach, po prostu płacę co miesiąc co muszę, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Skoro POLSTR bazuje na innych transakcjach niż dotychczasowy wskaźnik, to czy przy ewentualnych zawirowaniach na rynku nie okaże się tak samo podatny na skoki? Dajcie znać jak to u was wygląda i czy doradcy finansowi cokolwiek wam podpowiadają w tej kwestii, bo mój opiekun w banku udaje, że tematu w ogóle nie ma.