Problem z bratem, który nie dokłada się do rachunków
Cytat z jagnatka data 28 września 2023, 11:08Witam. Mam pytanie, co mogę "zrobić" z bratem który nie dokłada się do rachunków.Mieszkamy razem w domu którego jesteśmy współwłascicielami. Dom odziedziczony po ojcu, przeszedł na matkę i troje dzieci (każdy po 1/4). Siostra po ślubie się wyprowadziła, w domu zostaliśmy mama, ja z córką i brat. Rachunki płaciliśmy po połowie ja z mamą (mama niby się rozliczała z bratem). Dwa miesiące temu mama zmarła i zaczęły się problemy. Brat stwierdził że rachunki dzielimy na 3, ja płacę za siebie i córkę on mi odda swoją część. No i od tego czasu ja płacę całość a on "odda potem", "nie ma drobnych" itp... Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jestem samotną matką, nie stać mnie na utrzymywanie starego kawalera jak do tej pory robiła to mama (na to wygląda). Wyrzucić z domu też nie mogę bo jest współwłaścicielem i jest zameldowany. Brat pracuje, zarabia nawet więcej niż ja, co weekend gdzieś wyjeżdża, co chwila coś kupuje ale na rachunki kasy nie ma.
Cytat z Klaudynka data 28 września 2023, 14:27Najpierw to przeprowadzcie postepowanie spadkowe po matce bo poki co to zadne z Was wlascicielem domu nie jest a jedynie jakiejs jego czesci. Dom bedzie nalezal do cfalej Waszej trojki - łącznie z siostra i tak, siostra mimo ze nie mieszka poki jest wspolwlascicielem ma obowiazek ponosic koszty utrzymania. Po uregulowaniu sprawy spadku po matce bedzie mogla Pani wytoczyc powodztwo przeciwko bratu i siostrze o zapłatę odpowiedniej części poniesionych przez Panią kosztów utrzymania domu oraz zlozyc do sądu wniosek o zniesienie wspolwlasnosci
https://budynkowo.pl/news/zniesienie-wspolwlasnosci-bez-zgody/
Na stronie jest opisane, jak wyglada takie zniesienie współwłasności bez zgody własciciela.
Najpierw to przeprowadzcie postepowanie spadkowe po matce bo poki co to zadne z Was wlascicielem domu nie jest a jedynie jakiejs jego czesci. Dom bedzie nalezal do cfalej Waszej trojki - łącznie z siostra i tak, siostra mimo ze nie mieszka poki jest wspolwlascicielem ma obowiazek ponosic koszty utrzymania. Po uregulowaniu sprawy spadku po matce bedzie mogla Pani wytoczyc powodztwo przeciwko bratu i siostrze o zapłatę odpowiedniej części poniesionych przez Panią kosztów utrzymania domu oraz zlozyc do sądu wniosek o zniesienie wspolwlasnosci
https://budynkowo.pl/news/zniesienie-wspolwlasnosci-bez-zgody/
Na stronie jest opisane, jak wyglada takie zniesienie współwłasności bez zgody własciciela.