lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Problem z bratem, który nie dokłada się do rachunków

Witam. Mam pytanie, co mogę "zrobić" z bratem który nie dokłada się do rachunków.
Mieszkamy razem w domu którego jesteśmy współwłascicielami. Dom odziedziczony po ojcu, przeszedł na matkę i troje dzieci (każdy po 1/4). Siostra po ślubie się wyprowadziła, w domu zostaliśmy mama, ja z córką i brat. Rachunki płaciliśmy po połowie ja z mamą (mama niby się rozliczała z bratem). Dwa miesiące temu mama zmarła i zaczęły się problemy. Brat stwierdził że rachunki dzielimy na 3, ja płacę za siebie i córkę on mi odda swoją część. No i od tego czasu ja płacę całość a on "odda potem", "nie ma drobnych" itp... Co mogę w tej sytuacji zrobić? Jestem samotną matką, nie stać mnie na utrzymywanie starego kawalera jak do tej pory robiła to mama (na to wygląda). Wyrzucić z domu też nie mogę bo jest współwłaścicielem i jest zameldowany. Brat pracuje, zarabia nawet więcej niż ja, co weekend gdzieś wyjeżdża, co chwila coś kupuje ale na rachunki kasy nie ma.

Najpierw to przeprowadzcie postepowanie spadkowe po matce bo poki co to zadne z Was wlascicielem domu nie jest a jedynie jakiejs jego czesci. Dom bedzie nalezal do cfalej Waszej trojki - łącznie z siostra i tak, siostra mimo ze nie mieszka poki jest wspolwlascicielem ma obowiazek ponosic koszty utrzymania. Po uregulowaniu sprawy spadku po matce bedzie mogla Pani wytoczyc powodztwo przeciwko bratu i siostrze o zapłatę odpowiedniej części poniesionych przez Panią kosztów utrzymania domu oraz zlozyc do sądu wniosek o zniesienie wspolwlasnosci

https://budynkowo.pl/news/zniesienie-wspolwlasnosci-bez-zgody/

Na stronie jest opisane, jak wyglada takie zniesienie współwłasności bez zgody własciciela.