Rośliny do ogrodu co posadzić przy płocie
Cytat z Urbike data 11 sierpnia 2023, 13:10Mam do obsadzenia płot jakieś 11 m. Długości. Moje wymarzone drzewa/krzewy to: buk purple fountain, bordowy perukowiec, tamaryszek. Co dosadzić jeszcze, żeby było ciekawie i nie za łyso. W jakiej odległości od płotu posadzić? 0,5m czy 1m? Rabatę podsypać korą (jak zabezpieczyć przed wywiewaniem) czy kamyczkami (czy nie upieką się rośliny). Hortensje, róże, trzmieliny, ogniki, irgę, wierzbę hakuro, żurawki już mam w innym miejscu. Zanim różnorodny żywopłot się rozrośnie chciałabym coś posadzić tymczasowego. Lubię kolorowo i inaczej.
Mam do obsadzenia płot jakieś 11 m. Długości. Moje wymarzone drzewa/krzewy to: buk purple fountain, bordowy perukowiec, tamaryszek. Co dosadzić jeszcze, żeby było ciekawie i nie za łyso. W jakiej odległości od płotu posadzić? 0,5m czy 1m? Rabatę podsypać korą (jak zabezpieczyć przed wywiewaniem) czy kamyczkami (czy nie upieką się rośliny). Hortensje, róże, trzmieliny, ogniki, irgę, wierzbę hakuro, żurawki już mam w innym miejscu. Zanim różnorodny żywopłot się rozrośnie chciałabym coś posadzić tymczasowego. Lubię kolorowo i inaczej.
Cytat z jagnatka data 14 sierpnia 2023, 08:12Jak żywopłot jest posadzony to nie warto robić konkurencji do wody, składników i światła. Raczej cierpliwość polecam. Ściółki naturalne, takie żeby produkowały pruchnicę - system korzeniowy będzie zdrowy i szczęśliwy, a rośliny piękne (trzeba będzie co jakiś czas uzupełniać). Do kolekcji polecam berberysy, klony w różnych kolorach, krzewuszki, forsycje. Odległość metr jest bezpieczniejsza żeby nie przerastały ogrodzenia. Można je uzupełnić również krzewami owocowymi. Świetnie w polskich warunkach rosną porzeczki:
https://www.podkarpackiesady.pl/23-porzeczki
Różne odmiany porzeczek znajdziesz tutaj 🙂 W szkółce powinni Ci dobrać również inne rośliny do ogrodu.
Jak żywopłot jest posadzony to nie warto robić konkurencji do wody, składników i światła. Raczej cierpliwość polecam. Ściółki naturalne, takie żeby produkowały pruchnicę - system korzeniowy będzie zdrowy i szczęśliwy, a rośliny piękne (trzeba będzie co jakiś czas uzupełniać). Do kolekcji polecam berberysy, klony w różnych kolorach, krzewuszki, forsycje. Odległość metr jest bezpieczniejsza żeby nie przerastały ogrodzenia. Można je uzupełnić również krzewami owocowymi. Świetnie w polskich warunkach rosną porzeczki:
https://www.podkarpackiesady.pl/23-porzeczki
Różne odmiany porzeczek znajdziesz tutaj 🙂 W szkółce powinni Ci dobrać również inne rośliny do ogrodu.
Cytat z Anastazja data 6 czerwca 2024, 13:18Potrzebuję porady dotyczącej pielęgnacji drzew w moim ogrodzie, dlatego szukam doświadczonego dendrolog warszawa. Czy ktoś może polecić mi specjalistę, który zna się na drzewach i jest w stanie udzielić fachowych porad dotyczących pielęgnacji? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie? Pozdrawiam
Potrzebuję porady dotyczącej pielęgnacji drzew w moim ogrodzie, dlatego szukam doświadczonego dendrolog warszawa. Czy ktoś może polecić mi specjalistę, który zna się na drzewach i jest w stanie udzielić fachowych porad dotyczących pielęgnacji? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie? Pozdrawiam
Cytat z Kallas data 14 października 2025, 07:48Szczerze mogę Wam polecić zakup takich produktów jak m.in. narzędzia, siekiery, szczotki, ostrzałki, grabie, lampy, donice, pompy zanurzeniowe, paleniska, kociołki, hydrofory, zraszacze, zbiorniki na deszczówkę i wiele więcej w sklepie https://www.konar-sklep.pl/ Zajmują się zarówno sprzedażą produktów jak i wynajmem i serwisem urządzeń ogrodniczych. Zachwyci Was wysoka jakość ich propozycji ale również przystępna dla portfela cena. Jestem pewna że wizyta u nich pozwoli Wam znaleźć wszystko co potrzebne bez konieczności krążenia pomiędzy sklepami. To godne polecenia miejsce do którego warto jest zajrzeć.
Szczerze mogę Wam polecić zakup takich produktów jak m.in. narzędzia, siekiery, szczotki, ostrzałki, grabie, lampy, donice, pompy zanurzeniowe, paleniska, kociołki, hydrofory, zraszacze, zbiorniki na deszczówkę i wiele więcej w sklepie https://www.konar-sklep.pl/ Zajmują się zarówno sprzedażą produktów jak i wynajmem i serwisem urządzeń ogrodniczych. Zachwyci Was wysoka jakość ich propozycji ale również przystępna dla portfela cena. Jestem pewna że wizyta u nich pozwoli Wam znaleźć wszystko co potrzebne bez konieczności krążenia pomiędzy sklepami. To godne polecenia miejsce do którego warto jest zajrzeć.