Rutyna kosmetyczna przy trądziku różowatym
Cytat z Natalia Brz data 8 października 2025, 15:31Jak wygląda Wasza rutyna pielęgnacyjna przy trądziku różowatym? Jakich produktów używacie do demakijażu i na noc?
Jak wygląda Wasza rutyna pielęgnacyjna przy trądziku różowatym? Jakich produktów używacie do demakijażu i na noc?
Cytat z jagnatka data 9 października 2025, 11:55U mnie najbezpieczniej sprawdza się delikatny żel lub emulsja bez mydła — nie pienią się mocno, nie drażnią. Nie używam olejków w ogóle, bo od razu mnie “dźga” w skórę i robi się czerwono. Na noc do tego stosuję pastę od Acnerose — trochę gęsta, ale działa kojąco i nie podrażnia mojej wrażliwej skóry.
U mnie najbezpieczniej sprawdza się delikatny żel lub emulsja bez mydła — nie pienią się mocno, nie drażnią. Nie używam olejków w ogóle, bo od razu mnie “dźga” w skórę i robi się czerwono. Na noc do tego stosuję pastę od Acnerose — trochę gęsta, ale działa kojąco i nie podrażnia mojej wrażliwej skóry.
Cytat z Klaudynka data 9 października 2025, 12:13Ja demakijaż robię dwustopniowo: olejek micelarny + żel delikatny, następnie tonik bez alkoholu. Następnie rano i wieczorem nakładam kremy bardzo delikatne — często krem na dzień od Acnerose, bo praktycznie nie powoduje reakcji i pomaga trzymać rumień w ryzach:
https://acnerose.pl/produkt/pasta/
Ja demakijaż robię dwustopniowo: olejek micelarny + żel delikatny, następnie tonik bez alkoholu. Następnie rano i wieczorem nakładam kremy bardzo delikatne — często krem na dzień od Acnerose, bo praktycznie nie powoduje reakcji i pomaga trzymać rumień w ryzach:
https://acnerose.pl/produkt/pasta/
Cytat z Leslie data 18 stycznia 2026, 13:28U mnie sprawdza się delikatny żel do mycia twarzy bez alkoholu i zapachu (np. CeraVe, Bioderma Sensibio). Demakijaż robię płynem micelarnym Sensibio H2O, a na noc nakładam krem nawilżający z ceramidami. Unikam mocnych peelingów i produktów z alkoholem. Raz w tygodniu maseczka kojąca. U mnie bardzo ważna jest też ochrona przeciwsłoneczna na dzień – zawsze krem z SPF 50.
U mnie sprawdza się delikatny żel do mycia twarzy bez alkoholu i zapachu (np. CeraVe, Bioderma Sensibio). Demakijaż robię płynem micelarnym Sensibio H2O, a na noc nakładam krem nawilżający z ceramidami. Unikam mocnych peelingów i produktów z alkoholem. Raz w tygodniu maseczka kojąca. U mnie bardzo ważna jest też ochrona przeciwsłoneczna na dzień – zawsze krem z SPF 50.