Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Şansın Səsi: Bir Adi Həftəsonunun Qeyri-Adi Hekayəsi

Düzünü desəm, son illərdə həyatın templəri məni elə yordu ki, bazar günləri heç yerdən çıxmaq istəmirdim. İş, ev, iş, ev... Bu döngə insanı bir növ emosional olaraq boşaldır. Amma keçən ilin payızında, noyabr ayının o soyuq və yağışlı günlərində elə bir şey baş verdi ki, indi o günləri təbəssümlə xatırlayıram. Söhbət böyük bir qazancdan getmir, söhbət insanın özünü tapmasından, stressdən uzaqlaşmasından və gözlənilməz sürprizlərdən gedir. Mənə elə gəlir ki, bəzən həyatda ən gözəl şeylər planlaşdırmadığımız anlarda baş verir.

Hər şey adi bir maraqla başladı. Bir dostum var, adı Elvin. O, həmişə texnologiyaya və yeni trendlərə maraqlı olub. Bir axşam çay süfrəsində oturmuşduq, söhbət ətrafında gedirdi. Elvin dedi ki, indi onlayn əyləncə dünyası çox dəyişib, sadəcə pul udmaq deyil, həm də intellektual yarışlar, maraqlı bonuslar var. Mən əvvəllər bu sahəyə bir az şübhə ilə yanaşırdım, çünki medianın yaratdığı stereotiplər var. Amma Elvin mənə dedi ki, ""Sən sadəcə oyna, amma maraqlı olan hissəni tap"". O, mənə mostbet quiz kimi əyləncəli formatlardan danışdı. Düzdür, mən o vaxta qədər heç belə bir şey eşitməmişdim. Elvin izah etdi ki, bu, sadəcə şans oyunu deyil, həm də bilik və diqqət tələb edən bir prosesdir. Elə həmin axşam qərara gəldim ki, bir dəfə yoxlayım. Nə itirə bilərdim ki? Axı bu, sadəcə bir oyun idi.

İlk günlərdə mən çox ehtiyatlı davranırdım. Telefonumda proqramı açırdım, amma mərc etməzdən əvvəl uzun-uzadı düşünürdüm. Oyunların qrafikası, səsləri, animasiyaları insanı həqiqətən də içinə çəkirdi. Mən daha çox ""Şirin Bonanza"" tipli oyunları seçirdim, çünki partlayan simvollar mənə uşaqlıqda oynadığım kompüter oyunlarını xatırladırdı. Bir dəfə kiçik bir bonus qazandım, elə bil ki, bütün günün yorğunluğu üzərimdən atıldı. Bu, böyük məbləğ deyildi, sadəcə 50 manat ətrafında bir şey idi. Amma o an hiss etdiyim sevinc pulun miqdarı ilə ölçülmürdü. Bu, ""mən bacardım"" hissi idi. Elə bil ki, gündəlik rutinin içində kiçik bir qapı açıldı və oradan bir işıq şüası gəldi.

Sonra mən mostbet quiz bölməsini kəşf etdim. Bu, həqiqətən də fərqli bir təcrübə idi. Orada sadəcə şansa güvənmirsən, suallara cavab verirsən, məntiq yürüdürsən. Bu, mənim üçün bir növ idman zalı kimi idi, amma bədən üçün deyil, beyin üçün. Bir axşam işdən evə gəlmişdim, başım çox ağrıyırdı. Qərara gəldim ki, bir neçə dəqiqə oynayım, fikrimi yayındırım. Quiz bölməsinə keçdim. Sual gəldi: ""Hansı ölkə dünyanın ən çox qəhvə ixrac edən ölkəsidir?"" Mən əvvəlcə tərəddüd etdim, sonra isə Braziliya cavabını seçdim. Düz cavab idi! Kiçik bir mükafat qazandım. Amma maraqlı olan o idi ki, baş ağrım keçdi. Diqqətim tamamilə dəyişdi. Bu, mənə göstərdi ki, bu oyunlar sadəcə pul qazanmaq üçün deyil, həm də stresslə mübarizə üçün bir vasitə ola bilər. Əgər düzgün yanaşsaq, əlbəttə.

Noyabr ayının sonuna doğru artıq mən bu prosesdən zövq almağa başlamışdım. Artıq hər gün oynamırdım, yox. Həftədə bir-iki dəfə, işlərim bitdikdən sonra özümə kiçik bir ""vaxt hədiyyəsi"" verirdim. Bəzən 20 manat, bəzən 100 manat qoyurdum. Əsas məqsəd qazanmaq deyildi, əsas məqsəd o prosesdən həzz almaq idi. Bir dəfə ""Gates of Olympus"" oyununu sınadım. Orada Zevs simvolu düşəndə ekranda şimşəklər çaxırdı. Elə bil ki, mənim uşaqlıq arzularım gerçək olurdu. Bir neçə dəfə cüzi məbləğlər uduzdum, amma bu, məni qorxutmadı. Çünki mən əvvəlcədən özümə limit qoymuşdum: ayda 50 manatdan çox xərcləməyəcəyəm. Bu, mənim üçün bir hobbi idi, qumar asılılığı deyil. Və bu yanaşma məni xilas etdi.

Dekabr ayında, Yeni il ərəfəsində iş yüküm daha da artdı. Layihələr, hesabatlar, görüşlər... Elə bir axşam idi ki, evə gəlib divana uzandım və telefonu əlimə götürdüm. İçimdən bir səs dedi: ""Bir az oyna, fikrini dəyiş"". Mən də mostbet quiz bölməsinə keçdim. Bu dəfə suallar daha çətin idi. İçimdə bir həyəcan var idi. Amma mən sakit qalmağa çalışırdım. Bir neçə suala düzgün cavab verdim və ekranda böyük bir bonus göründü: 250 manat! Bu, mənim üçün böyük bir sürpriz idi. O an hiss etdiyim emosiyanı təsvir etmək çətindir. Sevinc, təəccüb, bir az da qürur... Amma ən əsası, mən başa düşdüm ki, bu, sadəcə bir oyun idi və mən bu oyundan zövq alırdım. Pul ikinci dərəcəli idi.

Bu təcrübədən sonra mən bu sahəyə yanaşmamı tamamilə dəyişdim. Əvvəllər düşünürdüm ki, onlayn kazino sadəcə pul itirmək yeridir. Amma indi bilirəm ki, hər şey balansdan asılıdır. Əgər sən özünə nəzarət edə bilirsənsə, bu, əyləncəli bir hobbidir. Mən hətta dostlarımla bu barədə danışıram. Bəziləri mənə deyir ki, ""Sən niyə vaxtını buna sərf edirsən?"" Mən isə cavab verirəm: ""Mən vaxtımı yox, stressimi idarə edirəm"". Çünki hər insanın stressdən qurtulma yolu fərqlidir. Kimi idman edir, kimi kitab oxuyur, kimi də onlayn oyunlar oynayır. Əsas odur ki, bu, həyatın digər sahələrinə zərər verməsin.

Yanvar ayında bir dəfə də mostbet quiz bölməsinə qayıtdım. Bu dəfə məqsədim sırf əylənmək idi. Suallar məni elə apardı ki, özümü bir bilik yarışmasında hiss etdim. Bir neçə düzgün cavabdan sonra kiçik bir mükafat qazandım. Amma bu dəfə pulu çıxarmadım, onu oyunda saxladım və başqa oyunlarda sınadım. Bu, mənə bir növ ""pulsuz bilet"" kimi gəldi. Həmin gün ""Book of Ra"" oyununu oynadım. Qədim Misir mövzusu məni həmişə cəlb edib. Bir neçə fırlanmadan sonra ekranda üç kitab simvolu düşdü və bonus raund başladı. O an ürəyim sürətlə döyünürdü. Amma mən özümü itirmədim. Bonus raund bitəndə balansımda 180 manat artım gördüm. Bu, mənim üçün gözəl bir gün idi.

Bütün bu hekayə mənə bir şey öyrətdi: həyatda hər şey balansla gözəldir. Əgər sən bir işi sevirənsə, onu ölçülü şəkildə etsən, o iş sənə zövq verir. Mən bu oyunları sevirəm, çünki onlar mənə gündəlik stressdən qurtulmağa kömək edir. Amma mən heç vaxt unutmuram ki, bu, sadəcə bir oyundur. Əsl həyat, əsl sevinclər ailəmdə, dostlarımdadır. Pul gəlir, gedir. Amma xatirələr, təcrübələr qalır. Mənim üçün bu təcrübə sadəcə pul qazanmaq deyil, həm də özümü tanımaq, öz limitlərimi bilmək və həyatdan zövq almaq yoludur.

Bu gün də bəzən axşamlar telefonu götürüb bir neçə dəqiqə oynayıram. Bu, mənim üçün bir növ meditasiya kimidir. Ekranda rənglər, səslər, animasiyalar... Və içimdə bir sakitlik. Bəli, bəzən uduram, bəzən uduzuram. Amma hər dəfə bu prosesdən bir şey öyrənirəm. Səbir, diqqət, balans... Bunlar həyatın hər sahəsində lazım olan keyfiyyətlərdir. Və mənə elə gəlir ki, mən bu keyfiyyətləri məhz bu kiçik onlayn təcrübələrdən qazanmışam.

Sonda demək istəyirəm ki, hər kəsin həyatında kiçik qaçış yolları var. Mənim üçün bu, onlayn oyunlardır. Amma kimisi üçün musiqi, kimisi üçün rəssamlıq, kimisi üçün idman. Əsas odur ki, biz özümüzə qarşı dürüst olaq və heç vaxt həyatın əsl dəyərlərini unutmayaq. Çünki ən böyük uduş, əslində, sağlam düşüncə və xoşbəxtlikdir.