lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Skąd wiadomo, ze to poród

Dziewczyny może głupie pytanie, ale kiedy wiadomo, że się rodzi? Są skurcze przepowiadające- czyli twardnienie brzucha i ból, jak na miesiączkę? Odpada czop? Lecą wody płodowe? Kiedy jechać do szpitala?
36 tc, ok 2 tyg temu 1 cm rozwarcia zewnetrznego i miałam odstawić luteinę. Mam częste kłucia i jakby rozrywa mi cale krocze z pupa...
Wizyta za 2 dni.

Nie u każdego odchodzi czop czy odchodzą wody. Mi odeszły wody 8dni po terminie a potem skurcze co 4min bolesne jak na miesiączkę. Gdy odejdą wody bezbarwne lepiej chwilę zostać w domu żeby się odstresować bo to bardzo ważne, by poród szybko postępował. Jeśli odejdą zielone wody albo krwawienie trzeba jechać jak najszybciej. A jeśli nie wody, to skurcze powinni być regularne i bolesne która znika i się pojawią co ok 4-5min. Obecnie 39+5 mam skurcze nieregularne czyli przepowiadające od 3tyg. Ale wiem, że to nie poród, bo przy porodzie skurcze są inne, regularne.

Najlepiej zerknij sobie na kalendarz ciążowy na stronie.  Możesz poczytać sobie o skurczach przepowiadających i tych zwiastujących poród. Nie jest to jedno i to samo. I myslę, ze na pewno sama poczujesz, ze to ten dzień 😉

W moim przypadku  nie było czopa, zaczęły się sączyć wody (bezbarwne i czyste). Potem zaczęło się plamienie, ale byłam już w szpitalu, więc od razu porodówka. Niestety skończyło się na cc, gdy wody zaczęły robić się seledynowe. Moja przyjaciółka przy pierwszej ciąży od razu zaczęła krwawić i wtedy szybko jechała do szpitala. U różnych kobiet jest bardzo różnie. Te bardziej doświadczone w ciążach i porodach z regularnymi skurczami siedzą w domu i czekają na zwiększenie ich częstotliwości i dopiero po kilku godzinach jadą. Także co kobieta to inna historia.

Główne objawy Raynauda to napadowe zaburzenia krążenia w kończynach, najczęściej w palcach rąk i stóp, ale mogą również występować w innych częściach ciała, takich jak uszy, nos czy broda.

Skoro o ciąży mowa, to zapytam - kto robi Waszym zdaniem najlepiej badania prenatalne? Szukam kogoś w okolicach Katowic. Znajome polecają mi dr Rozmus-Warcholińską. Podobno próżno szukać lepszego w okolicy. Mówiły, że jest bardzo dokładna i można czuć się u niej bezpiecznie. Co myślicie?