lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Sposoby na rozbudzenie z rana

Czy są tutaj osoby, które nie piją z rana kawy? Czy macie jakieś patenty na poranne rozbudzenie zamiast kawy?

Dobrym sposobem na rozbudzenie się bez kawy jest aktywność fizyczna. W pogodne dni jeżdżę do pracy na rowerze, w deszczowe wybieram raczej spacer na przystanek, ale za to rano ćwiczę na macie. Koleżanka z labu codziennie biega. Istotnym minusem tej metody jest to, że jest dość czasochłonna i wymaga trochę więcej samozaparcia. W gorsze dni, kiedy nie mam sił ani chęci na ruch, ratuję się filiżanką herbaty z samego rana i ochlapaniem twarzy zimną wodą. Wiem, że są też zioła o działaniu pobudzającym, ale nie mogę Ci nic polecić, bo na ziołach słabo się znam.

Chłodny prysznic, otworzę okno i chłodne powietrze mnie pobudza, sama świadomość, że muszę wstać, do tego kubek herbaty z imbirem, cytryną, miodem i gałązką rozmarynu.

Mozna dobra herbata rónież może rozbudzić 😉 Nie ma w sobie kofeiny ale ma teinę, która również ma właściwosci rozbudzające 🙂 Warto jest sobie o tym poczytać 🙂

https://sklep.qcs.pl/pol_m_Herbata-165.html

Poszukaj jeszcze dobrych herbat tutaj.

Zuzanna has reacted to this post.
Zuzanna
Cytat z Bkacpa data 30 kwietnia 2021, 12:59

Mozna dobra herbata rónież może rozbudzić 😉 Nie ma w sobie kofeiny ale ma teinę, która również ma właściwosci rozbudzające 🙂 Warto jest sobie o tym poczytać 🙂

Teina i kofeina to różne nazwy tego samego związku (przy okazji - guaranina i mateina też) 😉 Starszą nazwą jest teina, bo z herbaty wyizolowano ją po raz pierwszy, ale po czasie okazało się, że bogatszym źródłem tego związku jest kawa, więc utarła się kofeina.  Także jak ktoś całkiem unika kofeiny, to niestety herbata nie rozwiąże problemu :/ Jak ktoś tylko zmniejsza dawki kofeiny, herbata będzie jak znalazł, bo zawiera jej kilkukrotnie mniej niż kawa.