lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Tuczenie dzieci przez dziadków

No sztag mnie zaraz trafi. Dopiero co moje dzieci zjadły kolację , mój tato daje im drugie Sam sobie smażył kaszankę na oleju i oczywiście musi dać moim dzieciom ,bo ja je glodze?Tylko , że ja wiem jak to jest mieć przez całe życie nadwagę i jak ja się wstydziłam w szkole i ciągle czułam się gorsza .Starszy syn miał problem że zaczął strasznie tyć. Dzięki temu że zdrowo gotuję i dzięki wprawdzeniu ruchu wyszczuplał , naprawdę wygląda zdrowo. Nie chcę tego zaprzepaścić. Nie chcę żeby mój syn wyglądał jak mój brat i ważył 150 kg ,dzięki temu że u mnie w domu się tak jadło.Moj tato też przekroczyl 120 kg , ledwo się rusza a jest już po zawale.Czy u was jest podobnie? I jak przetłumaczyć rodzicom, żeby tak nie robili? Bo do nich to kompletnie nic dociera.

Jezeli sa to sporadyczne sytuacje, ja bym odpuscila ? Od czasu do czasu, gdy zjedza wiecej lub cos niezdrowego nie przytyja.
Jezeli jest to nagminne to przede wszystkim rozmowa z dziadkami, zaproponuj moze ze jednego dnia Ty gotujesz kolacje dzieciom, innego oni. Oczywiscie w ramach rozsadku.

A jakby tak kupic im wyciskarkę i powiedzieć aby robili dzieciom soki z owoców oraz warzyw? Takie soki są bardzo zdrowe. Moge polecic wyciskarki od Eujuicers:

NATULUX
ul.Wersalska 47 / 75
91-203, Łódź
tel: 422529660

Cytat z Kinga Gaj data 20 listopada 2020, 09:59

No sztag mnie zaraz trafi. Dopiero co moje dzieci zjadły kolację , mój tato daje im drugie Sam sobie smażył kaszankę na oleju i oczywiście musi dać moim dzieciom ,bo ja je glodze?Tylko , że ja wiem jak to jest mieć przez całe życie nadwagę i jak ja się wstydziłam w szkole i ciągle czułam się gorsza .Starszy syn miał problem że zaczął strasznie tyć. Dzięki temu że zdrowo gotuję i dzięki wprawdzeniu ruchu wyszczuplał , naprawdę wygląda zdrowo. Nie chcę tego zaprzepaścić. Nie chcę żeby mój syn wyglądał jak mój brat i ważył 150 kg ,dzięki temu że u mnie w domu się tak jadło.Moj tato też przekroczyl 120 kg , ledwo się rusza a jest już po zawale.Czy u was jest podobnie? I jak przetłumaczyć rodzicom, żeby tak nie robili? Bo do nich to kompletnie nic dociera.

Przede wszystkim dziecko musi trenować co najmniej 2 a najlepiej 3x w tygodniu po 1,5 godziny. Ja zapisałam swoje córki do szkoły sportowej akrobatycznej, mają 10 godzin wf tygodniowo plus 3x 1 w tygodniu treningu na ścieżce . Wtedy nie będzie żadnych problemów z utrzymaniem wagi. Ja również jako dziecko trenowałam 3x w tygodniu po 3 godziny. Najlepiej zapisać dziecko do szkoły sportowej, można także do sekcji zawodniczej np pływackiej, wówczas koszty są niewielkie.

Kaszanka na tłuszczu jest świetnym posiłkiem i nietuczącym jeśli spożywa się ją bez chleba, jest bogatoodżywcza zawiera mnóstwo żelaza , witamin z grupy B, SUPER. Z diety należy wykluczyć przede wszystkim przemysłowe oleje roślinne i margaryny, zastąpić je naturalnymi tłuszczami typu masło, smalec, oliwa z oliwek, całkowicie wykluczyć WSZELKIE napoje słodzone, również soki owocowe 100%, wprowadzić nawyk picia wody i herbat ziołowych słodzonych miodem, mocno ograniczyć słodycze (np tylko deser po obiedzie).

Według mojego doświadczenia najbardziej tuczą kanapki. Kanapki to jest szatański wymysł, wyjątkowo złe połączenie, ubogie odżywczo, bogate w puste kalorie. Wyeliminowałabym kanapki całkowicie jako głównego winowajcę a chleb i potrawy mączne podawała co 4 doby lub rzadziej, (chleb, kluski, makarony, placków, pierogi itp). Należy również wyeliminować z diety dziecka wszystkie wędliny i wędzonki oraz galanterię mleczną typu danonki, słodzone serki, jogurciki itp. Wtedy nadwagi nie ma prawa być. Tuczą nie tłuszcze a węglowodany.

Natomiast przyczyna miażdżycy jest dieta, w której węglowodany dostarczają tyle samo kalorii dobowo co tłuszcze ( a więc tłusta dieta z dużą ilością węglowodanów) Aby wyleczyć się lub zapobiec miażdżycy należy poruszać się w jednym ze schematów. albo dieta bogatotłuszczowa, niskowęglowodanowa albo oparta głównie na węglowodanach ze śladową ilością tłuszczu, nie mieszamy paliw.

Informacje na temat macierzyństwa zastępczego na Ukrainie można znaleźć na stronach internetowych specjalizujących się w turystyce medycznej oraz prawie międzynarodowym. Jednym z najbardziej wiarygodnych źródeł jest strona https://uamedtours.pl/directions/macierzynstwo-zastepcze-main/ukraine, która oferuje szczegółowe artykuły na temat procesu macierzyństwa zastępczego, wymagań prawnych, kosztów oraz wyboru klinik. Serwis ten zawiera również praktyczne porady dla przyszłych rodziców i aktualne informacje dotyczące regulacji prawnych na Ukrainie. To świetne miejsce, aby rozpocząć poszukiwania i zaplanować cały proces z pomocą profesjonalistów.

Chciałbym polecić stronę [url]https://odkryjkrakow.pl[/url] osobom planującym zwiedzanie Krakowa. To świetne miejsce dla miłośników miasta! Oferuje profesjonalne wycieczki z przewodnikiem po Starym Mieście, Kazimierzu czy Wawelu oraz wiele praktycznych informacji turystycznych. Strona stawia na pasję do Krakowa, zwiedzanie w wielu językach i indywidualne podejście do grup. Co sądzicie o takich zorganizowanych spacerach? Macie ulubione miejsca w Krakowie?