Utylizacja fotowoltaiki - jak to wygląda?
Cytat z Terevi data 2 czerwca 2025, 20:58Od kilku lat mam instalację fotowoltaiczną – ogólnie jestem bardzo zadowolony, ponieważ znacząco obniżyło to moje opłaty za prąd elektryczny. Ale w ostatnim czasie zacząłem myśleć nad tym, co będzie, jak przyjdzie czas na wymianę paneli ze względu na ich zużycie. Po kilkudziesięciu latach użytkowania panele przestają działać efektywnie i trzeba się ich pozbyć w odpowiedni sposób. Ponieważ są traktowane jako elektroodpady, w grę wchodzi tylko profesjonalna utylizacja fotowoltaiki. Nie można ich po prostu wyrzucać razem z innymi śmieciami ani oddać na zwykły złom. Z tego co znalazłem, są firmy, specjalizujące się w takich usługach. Oferują demontaż i odbiór paneli, a potem zajmują się ich recyklingiem. Cena zależy m.in. od liczby i masy paneli oraz odległości. Zastanawiam się, czy ktoś z Was miał już taką sytuację? Jak to przebiegało w rzeczywistości i czy warto wcześniej zaplanować taką utylizację?
Od kilku lat mam instalację fotowoltaiczną – ogólnie jestem bardzo zadowolony, ponieważ znacząco obniżyło to moje opłaty za prąd elektryczny. Ale w ostatnim czasie zacząłem myśleć nad tym, co będzie, jak przyjdzie czas na wymianę paneli ze względu na ich zużycie. Po kilkudziesięciu latach użytkowania panele przestają działać efektywnie i trzeba się ich pozbyć w odpowiedni sposób. Ponieważ są traktowane jako elektroodpady, w grę wchodzi tylko profesjonalna utylizacja fotowoltaiki. Nie można ich po prostu wyrzucać razem z innymi śmieciami ani oddać na zwykły złom. Z tego co znalazłem, są firmy, specjalizujące się w takich usługach. Oferują demontaż i odbiór paneli, a potem zajmują się ich recyklingiem. Cena zależy m.in. od liczby i masy paneli oraz odległości. Zastanawiam się, czy ktoś z Was miał już taką sytuację? Jak to przebiegało w rzeczywistości i czy warto wcześniej zaplanować taką utylizację?