Webinar "Dlaczego nie ma ludzi kulturalnych?" 22.04. godz. 14.00
Cytat z Oliwia_S data 22 kwietnia 2020, 09:10Z góry przepraszam że link dodany tak późno- dopiero teraz miałam okazję dowiedzieć się o istnieniu wykładu.
Z opisu organizatora:
BEZPŁATNY WEBINAR
Czy twórczość Zenka Martyniuka stanowi element dziedzictwa kulturowego Polski? Czy dłubanie w nosie jest przejawem braku kultury? Dlaczego kultura nie jest naturą, a natura kulturą? W jakim kontekście używamy słowa "kulturalny", a w jakim "kulturowy"? Czym jest kultura dla przeciętnego Kowalskiego, a jak rozumie to pojęcie naukowiec? W trakcie wykładu można będzie uzyskać odpowiedzi na te i wiele innych pytań, odnoszących się do istoty kultury i jej roli w naszym życiu.
Serdecznie zapraszamy na bezpłatny wykład
Rejestracja: https://tiny.pl/7xxnrProf. WSH dr hab. Michał Kaczmarczyk – profesor w Instytucie Zarządzania Wyższej Szkoły Humanitas w Sosnowcu i rektor tej uczelni. Specjalista w zakresie zarządzania publicznego, zarządzania jakością i komunikacji społecznej. Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych z zakresu zarządzania i marketingu.
Być może kogoś zainteresuje dołączenie do wydarzenia.
https://www.facebook.com/events/wy%C5%BCsza-szko%C5%82a-humanitas/dlaczego-nie-ma-ludzi-kulturalnych-dr-hab-micha%C5%82-kaczmarczyk/257153915458300/
Z góry przepraszam że link dodany tak późno- dopiero teraz miałam okazję dowiedzieć się o istnieniu wykładu.
Z opisu organizatora:
BEZPŁATNY WEBINAR
Czy twórczość Zenka Martyniuka stanowi element dziedzictwa kulturowego Polski? Czy dłubanie w nosie jest przejawem braku kultury? Dlaczego kultura nie jest naturą, a natura kulturą? W jakim kontekście używamy słowa "kulturalny", a w jakim "kulturowy"? Czym jest kultura dla przeciętnego Kowalskiego, a jak rozumie to pojęcie naukowiec? W trakcie wykładu można będzie uzyskać odpowiedzi na te i wiele innych pytań, odnoszących się do istoty kultury i jej roli w naszym życiu.
Serdecznie zapraszamy na bezpłatny wykład
Prof. WSH dr hab. Michał Kaczmarczyk – profesor w Instytucie Zarządzania Wyższej Szkoły Humanitas w Sosnowcu i rektor tej uczelni. Specjalista w zakresie zarządzania publicznego, zarządzania jakością i komunikacji społecznej. Autor kilkudziesięciu publikacji naukowych z zakresu zarządzania i marketingu.
Być może kogoś zainteresuje dołączenie do wydarzenia.
Cytat z tamgratamgra data 22 kwietnia 2020, 14:56Dzień dobry,
udało mi się skorzystać z Twojego wpisu i wysłuchałam prawie całego wykładu. Dziękuję za polecenie. Sam wykład był ciekawy, ale profesor skupił się na podstawowym objaśnieniu słowa kultura - jako całokształt wytworów człowieka, oraz podkreślił różnicę między potocznym rozumieniem słowa kultura, a tym naukowym. Dla czytelniczek Szkoły Dam to raczej poziom szkoły podstawowej, no może pierwszej liceum :).
Pozdrawiam,
Tamara
Dzień dobry,
udało mi się skorzystać z Twojego wpisu i wysłuchałam prawie całego wykładu. Dziękuję za polecenie. Sam wykład był ciekawy, ale profesor skupił się na podstawowym objaśnieniu słowa kultura - jako całokształt wytworów człowieka, oraz podkreślił różnicę między potocznym rozumieniem słowa kultura, a tym naukowym. Dla czytelniczek Szkoły Dam to raczej poziom szkoły podstawowej, no może pierwszej liceum :).
Pozdrawiam,
Tamara
Cytat z Oliwia_S data 22 kwietnia 2020, 15:21Dzień dobry
Bardzo mi miło że ktokolwiek zdążył skorzystać 🙂
Wykład profesora prowadzony w bardzo przyjemny sposób- ale jak Pani napisała- prezentowany był bardzo podstawowy pozi0m. Niestety nie znam ani osoby profesora Kaczmarczyka ani sposobu prowadzenia wykładów przez szkołę Humanitas- jedyne na czym bazowałam wrzucając link to opis wydarzenia- a on był dosyć niejednoznaczny.
Jeśli mam być szczera spodziewałam się nieco dłuższego wystąpienia i dużo bardziej szczegółowego. Szkoda, że prowadzący nie ujął chociaż w kontekście tego o czym mówił np. kwestii jak właściwie w naukowy sposób nazwać to co ludzie w rozumieniu powszechnym uznają za "kulturę" oraz jak określić człowieka "kulturalnego"- w sensie dobrze wychowanego. Byłby na to pewno interesujący wywód, pokazujący jak powszechność rozumienia danego terminu potrafi przeinaczać realne znaczenie słowa.
Pomimo tych zastrzeżeń nie uznaję czasu spędzonego na słuchaniu wykładu jako straconego- wysłuchałam go trochę jak podcastu, kończąc zdalną pracę. Trzeba przyznać, że profesor bardzo profesjonalnie potrafi nawiązywać kontakt online ze słuchaczami- brak przerwyników, urywania wątków, przestojów, duża płynność słowa i porządna dykcja (przynajmniej w moim odczuciu). Nie jest to powszechna umiejętność prowadzących webinary- w ostatnim czasie uczestniczę w dość dużej ilości takowych. Nawet bycie wykładowcą akademickim nie tłumaczy umiejętności- wielu wykładowców z którymi miałam kontakt mogło by brać lekcje u prowadzącego.
Nawet jeśli nie wyniosłam z tego wirtualnego spotkania jakiejś nieznanej wiedzy- to przynajmniej uświadomił mi on jak dużo podczas wykładów zależy od charyzmy i pewności siebie prowadzącej osoby. Pewny, przyjemny w swym tonie głos (mówiący o rzeczach niekoniecznie dla nas nowych) potrafi nierzadko wzbudzić dużo większe zainteresowanie niż bardzo interesujący temat wykładany w sposób flegmatyczny i niezdecydowany.
Dzień dobry
Bardzo mi miło że ktokolwiek zdążył skorzystać 🙂
Wykład profesora prowadzony w bardzo przyjemny sposób- ale jak Pani napisała- prezentowany był bardzo podstawowy pozi0m. Niestety nie znam ani osoby profesora Kaczmarczyka ani sposobu prowadzenia wykładów przez szkołę Humanitas- jedyne na czym bazowałam wrzucając link to opis wydarzenia- a on był dosyć niejednoznaczny.
Jeśli mam być szczera spodziewałam się nieco dłuższego wystąpienia i dużo bardziej szczegółowego. Szkoda, że prowadzący nie ujął chociaż w kontekście tego o czym mówił np. kwestii jak właściwie w naukowy sposób nazwać to co ludzie w rozumieniu powszechnym uznają za "kulturę" oraz jak określić człowieka "kulturalnego"- w sensie dobrze wychowanego. Byłby na to pewno interesujący wywód, pokazujący jak powszechność rozumienia danego terminu potrafi przeinaczać realne znaczenie słowa.
Pomimo tych zastrzeżeń nie uznaję czasu spędzonego na słuchaniu wykładu jako straconego- wysłuchałam go trochę jak podcastu, kończąc zdalną pracę. Trzeba przyznać, że profesor bardzo profesjonalnie potrafi nawiązywać kontakt online ze słuchaczami- brak przerwyników, urywania wątków, przestojów, duża płynność słowa i porządna dykcja (przynajmniej w moim odczuciu). Nie jest to powszechna umiejętność prowadzących webinary- w ostatnim czasie uczestniczę w dość dużej ilości takowych. Nawet bycie wykładowcą akademickim nie tłumaczy umiejętności- wielu wykładowców z którymi miałam kontakt mogło by brać lekcje u prowadzącego.
Nawet jeśli nie wyniosłam z tego wirtualnego spotkania jakiejś nieznanej wiedzy- to przynajmniej uświadomił mi on jak dużo podczas wykładów zależy od charyzmy i pewności siebie prowadzącej osoby. Pewny, przyjemny w swym tonie głos (mówiący o rzeczach niekoniecznie dla nas nowych) potrafi nierzadko wzbudzić dużo większe zainteresowanie niż bardzo interesujący temat wykładany w sposób flegmatyczny i niezdecydowany.
Cytat z Martyna_Ewa data 22 kwietnia 2020, 20:48Może warto przerobić nazwę tego wątku na taki związany z samokształceniem? Tak się składa, że akurat usiadłam do nauki, ponieważ biorę udział w kursie online na platformie https://www.coursera.org. Kurs "What Is Contemporary Art?" opracowany przez The Museum of Modern Art. W kolejce kilka kolejnych 🙂
Może warto przerobić nazwę tego wątku na taki związany z samokształceniem? Tak się składa, że akurat usiadłam do nauki, ponieważ biorę udział w kursie online na platformie https://www.coursera.org. Kurs "What Is Contemporary Art?" opracowany przez The Museum of Modern Art. W kolejce kilka kolejnych 🙂
Cytat z Oliwia_S data 26 kwietnia 2020, 09:46@Martyna_Ewa nie wiem czy jest sens teraz zmieniać ten kontrowersyjny tytuł na jakikolwiek inny- już dawno po webinarze, zaś jego prowadzący jasno wyjaśniał dlaczego nazwą wystąpienia jest retoryczne pytanie i dlaczego ludzie nie są kulturalni 🙂
Nadmienię, że nie chodziło w tym o zarzut nieuprzejmości ludzi, braku ogłady czy obeznania ze sztuką - poszło o potocznie uznane znaczenie słowa i jego rzeczywiste znaczenie definiowane przez kulturoznawstwo.
@Martyna_Ewa nie wiem czy jest sens teraz zmieniać ten kontrowersyjny tytuł na jakikolwiek inny- już dawno po webinarze, zaś jego prowadzący jasno wyjaśniał dlaczego nazwą wystąpienia jest retoryczne pytanie i dlaczego ludzie nie są kulturalni 🙂
Nadmienię, że nie chodziło w tym o zarzut nieuprzejmości ludzi, braku ogłady czy obeznania ze sztuką - poszło o potocznie uznane znaczenie słowa i jego rzeczywiste znaczenie definiowane przez kulturoznawstwo.
Cytat z Martyna_Ewa data 26 kwietnia 2020, 23:35Bardziej chodziło mi o utworzenie wątku dotyczącego samokształcenia. Nic innego nie miałam na myśli:-)
Bardziej chodziło mi o utworzenie wątku dotyczącego samokształcenia. Nic innego nie miałam na myśli:-)
Cytat z Oliwia_S data 17 maja 2020, 13:03Wątek dotyczący samokształcenia to świetny pomysł.
Szczególnie, że mam do polecenia jeszcze jedną rzecz- tym razem sprawdzoną 🙂
Myślę, że założę osobny temat aby już nie musieć ingerować w ten. Choć wydaje mi się, że może jeszcze lepszym sposobem było by aby Hal założyła osobny dział, tak by nie pakować wszystkiego do jednego wątku, tylko móc tworzyć osobne tematy pod którymi będziemy mogły wymieniać się opiniami.
Ktoś jest za ??
Wątek dotyczący samokształcenia to świetny pomysł.
Szczególnie, że mam do polecenia jeszcze jedną rzecz- tym razem sprawdzoną 🙂
Myślę, że założę osobny temat aby już nie musieć ingerować w ten. Choć wydaje mi się, że może jeszcze lepszym sposobem było by aby Hal założyła osobny dział, tak by nie pakować wszystkiego do jednego wątku, tylko móc tworzyć osobne tematy pod którymi będziemy mogły wymieniać się opiniami.
Ktoś jest za ??