Wegetariańskie przyjęcie
Cytat z Anna R data 13 stycznia 2021, 09:35Z tego co pamiętam, Hal pisała, że najbardziej odpowiednim daniem na przyjęcie gości jest mięso w całości (nierozdrobnione). Mnie jednak coraz bliżej jest do kuchni przynajmniej częściowo wegetariańskiej. W rodzinie nie ma wegetarian, więc brakuje mi doświadczenia, tego typu przyjęcia nie były u nas praktykowane. Czy według Was to jest zgodne z duchem s-v, żeby ugościć najbliższych jedzeniem wege, mimo że wiem, że jedzą mięso? Czy znacie jakieś przepisy na wykwintne dania jarskie, które można podać jako danie główne lub alternatywne danie obok mięsa?
Z tego co pamiętam, Hal pisała, że najbardziej odpowiednim daniem na przyjęcie gości jest mięso w całości (nierozdrobnione). Mnie jednak coraz bliżej jest do kuchni przynajmniej częściowo wegetariańskiej. W rodzinie nie ma wegetarian, więc brakuje mi doświadczenia, tego typu przyjęcia nie były u nas praktykowane. Czy według Was to jest zgodne z duchem s-v, żeby ugościć najbliższych jedzeniem wege, mimo że wiem, że jedzą mięso? Czy znacie jakieś przepisy na wykwintne dania jarskie, które można podać jako danie główne lub alternatywne danie obok mięsa?
Cytat z Dama Pik data 18 stycznia 2021, 11:14Myślę, że spośród wegetariańskich (a nawet wegańskich) dań, które mogą przypaść do gustu również osobom jedzącym mięso, warto wypróbować warzywne zupy-kremy z grzankami lub pestkami, krokiety ziemniaczane (z mąką ziemniaczaną zamiast jajka) czy ziemniaczano-pieczarkowe, różnorodne warzywne curry na mleku kokosowym, a z bardziej pracochłonnych - gołąbki. Przyznam, że te ostatnie kupuję już gotowe i tylko podgrzewam. Z dań na zimno często robię prostą ale smaczną sałatkę ziemniaczaną, zaczerpniętą z kuchni wiedeńskiej, a także wegańską wersję klasycznej sałatki jarzynowej (bez jajek i z wegańskim majonezem, musztardą i odrobiną chrzanu). Doskonałą przekąską jest hummus z surowymi warzywami.
Myślę, że spośród wegetariańskich (a nawet wegańskich) dań, które mogą przypaść do gustu również osobom jedzącym mięso, warto wypróbować warzywne zupy-kremy z grzankami lub pestkami, krokiety ziemniaczane (z mąką ziemniaczaną zamiast jajka) czy ziemniaczano-pieczarkowe, różnorodne warzywne curry na mleku kokosowym, a z bardziej pracochłonnych - gołąbki. Przyznam, że te ostatnie kupuję już gotowe i tylko podgrzewam. Z dań na zimno często robię prostą ale smaczną sałatkę ziemniaczaną, zaczerpniętą z kuchni wiedeńskiej, a także wegańską wersję klasycznej sałatki jarzynowej (bez jajek i z wegańskim majonezem, musztardą i odrobiną chrzanu). Doskonałą przekąską jest hummus z surowymi warzywami.
Cytat z Ksissi data 18 stycznia 2021, 15:43Myślę, że jest wiele dań bezmięsnych, które są smaczne i ciekawe (sama jestem zawziętym mięsożercą). Pytanie jak wyglądają Twoje umiejętności kulinarne 😉
Myślę, że jest wiele dań bezmięsnych, które są smaczne i ciekawe (sama jestem zawziętym mięsożercą). Pytanie jak wyglądają Twoje umiejętności kulinarne 😉
Cytat z Renata data 19 stycznia 2021, 10:54Jeżeli członkowie rodziny są tradycjonalistami podałabym dania wykwintne ale osadzone w tradycji żeby nie stwarzać wrażenia, że narzuca się swój egzotyczny styl jedzenia (np. suszi czy potrawy kuchni indyjskiej). Mogą to być np
- ryby i owoce morza oraz jaja jeżeli kuchnia ma być "przynajmniej częściowo wegetariańska", jest masa przepisów na przyjęcia
- paszteciki z kapustą i grzybami plus barszcz czysty
- sałatki jarzynowe różnego rodzaju np tradycyjna jarzynowa a także tradycyjne jarzynki buraczki zasmażane, fasolka szparagowa, kalafior czy brukselka z masłem.
- koreczki warzywne
- minikanapeczki z pastami wegetariańskimi (hummus, pieczarkowa, warzywne)
- zapiekanki, quiche i tarty warzywne np mussaka, również np ziemniaczano - grzybowe
- gulasze warzywne typ ratatouille, lecso
- kurki, pieczarki duszone z masłem
- pasztet z fasoli na ciepło
- szparagi z oliwą
- risotto warzywne
- spaghetti aglio e olio
- panierowane warzywa np cząstki kalafiorów, panierowane grzyby, cukinia w cieście
- koktaile, musy, granity, sorbety owocowe
Można także ze względu na gości podać jako alternatywę pieczeń a samemu jej nie jeść.
Jeżeli członkowie rodziny są tradycjonalistami podałabym dania wykwintne ale osadzone w tradycji żeby nie stwarzać wrażenia, że narzuca się swój egzotyczny styl jedzenia (np. suszi czy potrawy kuchni indyjskiej). Mogą to być np
- ryby i owoce morza oraz jaja jeżeli kuchnia ma być "przynajmniej częściowo wegetariańska", jest masa przepisów na przyjęcia
- paszteciki z kapustą i grzybami plus barszcz czysty
- sałatki jarzynowe różnego rodzaju np tradycyjna jarzynowa a także tradycyjne jarzynki buraczki zasmażane, fasolka szparagowa, kalafior czy brukselka z masłem.
- koreczki warzywne
- minikanapeczki z pastami wegetariańskimi (hummus, pieczarkowa, warzywne)
- zapiekanki, quiche i tarty warzywne np mussaka, również np ziemniaczano - grzybowe
- gulasze warzywne typ ratatouille, lecso
- kurki, pieczarki duszone z masłem
- pasztet z fasoli na ciepło
- szparagi z oliwą
- risotto warzywne
- spaghetti aglio e olio
- panierowane warzywa np cząstki kalafiorów, panierowane grzyby, cukinia w cieście
- koktaile, musy, granity, sorbety owocowe
Można także ze względu na gości podać jako alternatywę pieczeń a samemu jej nie jeść.