Wernisaż a s-v
Cytat z Dama Pik data 2 lipca 2020, 17:22Dzień dobry.
Choć ta sekcja forum przeznaczona jest do wpisywania rekomendacji wydarzeń kulturalnych, wydała mi się najstosowniejsza do zadania nurtującego mnie pytania. Otóż wybieram się na wernisaż dość bliskiego znajomego i nurtuje mnie kwestia, jakiego typu podarunek (jeśli to w ogóle stosowne) najlepiej ofiarować młodemu, „barwnemu” artyście z takiej okazji. Dotychczas na podobnych imprezach widywałam głównie kwiaty, ale w tym wypadku mam jednak wątpliwości, czy będą pasować do głównego bohatera wieczoru, zwłaszcza że atmosfera imprezy zapowiada się swobodna i niezobowiązująca. Będę wdzięczna za sugestie.
Dzień dobry.
Choć ta sekcja forum przeznaczona jest do wpisywania rekomendacji wydarzeń kulturalnych, wydała mi się najstosowniejsza do zadania nurtującego mnie pytania. Otóż wybieram się na wernisaż dość bliskiego znajomego i nurtuje mnie kwestia, jakiego typu podarunek (jeśli to w ogóle stosowne) najlepiej ofiarować młodemu, „barwnemu” artyście z takiej okazji. Dotychczas na podobnych imprezach widywałam głównie kwiaty, ale w tym wypadku mam jednak wątpliwości, czy będą pasować do głównego bohatera wieczoru, zwłaszcza że atmosfera imprezy zapowiada się swobodna i niezobowiązująca. Będę wdzięczna za sugestie.
Cytat z mazury data 18 września 2024, 14:48Centralny bezdech senny jest zdecydowanie rzadszy i obejmuje całkowite zatrzymanie przepływu powietrza przez drogi oddechowe wraz z towarzyszącym zanikiem ruchu oddechowego klatki piersiowej i brzucha. Obturacyjny bezdech senny obwodowy związany jest natomiast z częściowym zablokowaniem dróg oddechowych co skutkuje spłyceniem oddechu i wystąpieniem krótkich epizodów bezdechu w czasie snu.
Centralny bezdech senny jest zdecydowanie rzadszy i obejmuje całkowite zatrzymanie przepływu powietrza przez drogi oddechowe wraz z towarzyszącym zanikiem ruchu oddechowego klatki piersiowej i brzucha. Obturacyjny bezdech senny obwodowy związany jest natomiast z częściowym zablokowaniem dróg oddechowych co skutkuje spłyceniem oddechu i wystąpieniem krótkich epizodów bezdechu w czasie snu.