lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Wybór podkładu do twarzy

Dziewczyny powiedzcie mi czy prosiłyście kiedyś Panie w sephorze o dobór podkładu? Czy trafiły? Mam straszny problem żeby określić rodzaj mojej cery, a chciałabym zainwestować w coś droższego niż drogeryjne podkłady, bo nie mogę znaleźć nic co by wyglądało fajnie na mojej buzi...

Nie, bo te panie polecają to, co akurat mają za cel sprzedać- zazwyczaj preparaty totalnie nieodpowiednie do mojej cery mi wciskają. Kolory też brzydkie przeważnie wybierają- może nieźle wyglądające w sztucznym świetle a na żywo świnkowy róż ?
Ja Sama wybieram sobie kolor, rodzaj i markę podkładu, który mnie akurat zaciekawi i proszę o próbkę. I tak trzeba robić- w sensie brać próbki- żeby dobrze wybrać kosmetyk, który kosztuje z 200zl. Nie zgadzam się tez w perfumerii na robienie mi makijażu testerem albo smarowanie  fragmentu twarzy, bo to jest niemiarodajne. Tylko testowanie próbek(z testerów, nie tych gotowych od producenta) od 6 rano, caaaały dzień ma dla mnie sens.

Ineska has reacted to this post.
Ineska

Kiedy jeszcze używałam podkładów drogeryjnych i szukałam produktu odpowiedniego dla siebie (co nie jest rzeczą prostą) miałam taką metodę:

Najpierw określałam czego chcę (wyrównanie kolorytu/mocne krycie/mat/trwałość itp), potem przeglądałam Internet, żeby poznać ofertę. Wyłuskiwałam kilka, które prawdopodobnie mogłyby mi podpasować, również finansowo. Doczytywałam w Internecie opinie na ich temat, pilnując, żeby nie były to osoby sponsorowane, które na przykład dostały produkt od producenta w zamian za jego wychwalanie w sieci. Potem szukałam produktu w drogeriach i starałam się go przetestować na twarzy i na szyi. W Sephorach i Douglasach (nie wiem jak teraz) ale można było dostać podpisaną próbkę w małym słoiczku, robioną na miejscu na życzenie. W MACu zwykle pracują zawodowe wizażyski, które doskonale potrafią dobrać odcień i zrobić nim makijaż twarzy. Można pochodzić w takowym w świetle dziennym, sprawdzić, jak się trzyma i jak wygląda w parę godzin po aplikacji, czy nie ciemnieje, nie zbiera się w załamaniach, nie ściera, nie podkreśla suchych skórek itp. Przy okazji robiłam sobie samej zdjęcie twarzy, bez lampy i z lampą, bo dla mnie ważne również było jak będę wyglądała na fotografiach. Niestety albo się ma szczęście i można natrafić od razu na swój złoty Graal, albo przekopać trzy czwate oferty sklepów zanim znajdzie się ten idealny. Mam niezbyt często spotykany odcień skóry z tendencją do różownienia dlatego zawsze dobieranie odpowiedniego produktu trwało długo. Do tego, zwykle kiedy już znalazłam produkt mi odpowiadający i chciałam kupić kolejny ten sam, zwykle okazywało się, że jest wycofany albo ma zmieniony skład albo zmienia paletę odcieni.

Teraz korzystam z naturalnego podkładu mineralnego, nauczona doświadczeniem i z racji tego, że minerały nie mają daty ważności, zrobiłam wieloletni zapas. I dobrze, bo niedługo po tym, firma ogłosiła zmianę dostawcy składników i co za tym idzie, reformulację 🙂

Zależy na kogo trafisz. Niektóre panie bardziej znają sie na tym, co sprzedają, niektóre mniej. Sama kiedyś skorzystałam z porady i faktycznie miałam bardzo dobrze dobrany podkład. Za drugim razem jednak już nie bylo tak wesoło oraz podkład nie został dobrze do mnie dobrany. Moze nie pod kątem koloru, ale pod kątem typu cery.

Dobrze byłoby wziać podkłady w niewielkie pojemniki i potem na spokojnie zobaczyć sobie ich odcienie w domu. W drogerii niekoniecznie dobierzesz coś co Ci pasuje do skóry.

No i koniecznie porównaj sobie ceny z tymi w sieci, bo róznice bywają znaczne. Zerknij sobie na kosmetyki tutaj:

https://darmarsklep.pl/tusze-i-odzywki-do-rzes/bourjois-twist-up-the-volume-24h-tusz-do-rzes-23-black-8ml

W sklepie mają dobre promocje.