Wybór rakiety tenisowej
Cytat z Bkacpa data 31 marca 2021, 14:50Szukam dla siebie porządnej rakiety tenisowej.
Co byście polecili dla początkującego gracza?
Szukam dla siebie porządnej rakiety tenisowej.
Co byście polecili dla początkującego gracza?
Cytat z Klaudynka data 1 kwietnia 2021, 08:01Podstawowe parametry masz cztery: powierzchnia główki, waga, profil ramy i jej sztywność.- Powierzchnia - 645 cm2 jest ok, jeżeli złapałeś zajawkę na tenisa i wiesz, że będziesz grał, nie ma sensu kupować większej.- Waga - 280-300g. Jeżeli jesteś wysportowaną osobą i szybko będziesz robił postępy, to możesz śmiało celować w 300g.- Profil ramy - nie mniej niż 22-24-22, sztywność: z reguły rakiety o powyższych parametrach nie schodzą poniżej 70ra.Dlaczego tak? Bo ciężka rakieta z małą główką, cienką i elastyczną ramą wymaga niezwykle precyzyjnego trafiania w centralny punkt rakiety (sweet spot), a każde odchylenie kończy się błędem. Większość zawodników gra takimi rakietami, ale są też tacy, co mają rakiety z parametrami, jakie opisałem wyżej (choćby Nadal). W założonym budżecie nowej takiej rakiety nie znajdziesz, ale może faktycznie warto poszukać używanych, modele jakie mogę polecić to Head Instinct, Babolat Pure Drive, Babolat Pure Aero, Wilson Ultra 100 (tu uważaj na parametry, bo seria Ultra jest pod tym względem mocno zróżnicowana), Prince Beast 100 (podobnie jak Wilson). Zerknij sobie w poszukiwaniu tutaj https://dotenisa.pl
Cytat z Barbara data 6 kwietnia 2021, 11:33Mój trener mi powiedział że nie ma szans żebym odczuła różnice między rakietą z Decatlonu a taką za 100 Euro. W klubie na początku grałam profesjonalnymi z wyższej półki, teraz swoją zwykłą z Decatlonu i nie widzę żadnej różnicy. Jest za to coś co podniosło mi przyjemność z gry - piękny strój do tenisa. Pozdrawiam
Mój trener mi powiedział że nie ma szans żebym odczuła różnice między rakietą z Decatlonu a taką za 100 Euro. W klubie na początku grałam profesjonalnymi z wyższej półki, teraz swoją zwykłą z Decatlonu i nie widzę żadnej różnicy. Jest za to coś co podniosło mi przyjemność z gry - piękny strój do tenisa. Pozdrawiam
Cytat z mazury data 18 września 2024, 15:27Głównym objawem łokcia tenisisty jest ból zlokalizowany na zewnętrznej stronie łokcia, który promieniuje w dół przedramienia. Może on nasilać się podczas podnoszenia przedmiotów, obracania nadgarstka czy nawet podczas prostych czynności, takich jak podanie ręki.
Głównym objawem łokcia tenisisty jest ból zlokalizowany na zewnętrznej stronie łokcia, który promieniuje w dół przedramienia. Może on nasilać się podczas podnoszenia przedmiotów, obracania nadgarstka czy nawet podczas prostych czynności, takich jak podanie ręki.
Cytat z klaudia94 data 1 grudnia 2025, 11:47Zanim zaczęłam grać regularnie nawet nie wiedziałam że istnieją takie zestawienia a teraz jak ktoś mówi o swoim poziomie to często zaglądam na [url=https://squashranking.eu]squashranking.eu[/url] żeby porównać mniej więcej gdzie jestem w tej całej stawce.
Zanim zaczęłam grać regularnie nawet nie wiedziałam że istnieją takie zestawienia a teraz jak ktoś mówi o swoim poziomie to często zaglądam na [url=https://squashranking.eu]squashranking.eu[/url] żeby porównać mniej więcej gdzie jestem w tej całej stawce.