Wyrwanie zęba
Cytat z Kamila Gwiazdowska data 24 sierpnia 2020, 06:51Hej dziewczyny
Niebawem będę zakładać aparat na zęby- ale to mniej istotna sprawa. W środę czeka mnie wyrwanie prawej dolnej 6. Nigdy nie miałam wyrywanych zębów, więc to będzie taki pierwszy raz.
Możecie napisać, jak to wygląda? Czy po wyrwaniu faktycznie odczuwa się ból? Da radę później iść do pracy?
Hej dziewczyny
Niebawem będę zakładać aparat na zęby- ale to mniej istotna sprawa. W środę czeka mnie wyrwanie prawej dolnej 6. Nigdy nie miałam wyrywanych zębów, więc to będzie taki pierwszy raz.
Możecie napisać, jak to wygląda? Czy po wyrwaniu faktycznie odczuwa się ból? Da radę później iść do pracy?
Cytat z Bloodorange data 24 sierpnia 2020, 07:28Miałam wyrywane ósemki przez chirurgów szczękowych, więc moje doświadczenie to taka "najgorsza wersja wypadków", ale u mnie wyglądało to tak:
- szew i antybiotyk (poproś od razu o leki osłonowe, ja zapomniałam!)
- jedzenie rzeczy typu "zimne i śliskie" (jogurty, sorbety)
- bólowo było OK - usuwali mi zęby w znieczuleniu, dostaniesz pewnie przeciwbólowce albo zapytaj, co brać
- wylewy na szyi i byłam dość opuchnięta, ale to pewnie była kwestia tego, że moje ósemki były zatrzymane i wycinali mi je z dziąsła, do tego miałam wtedy niską krzepliwość krwi.
Miałam wyrywane ósemki przez chirurgów szczękowych, więc moje doświadczenie to taka "najgorsza wersja wypadków", ale u mnie wyglądało to tak:
- szew i antybiotyk (poproś od razu o leki osłonowe, ja zapomniałam!)
- jedzenie rzeczy typu "zimne i śliskie" (jogurty, sorbety)
- bólowo było OK - usuwali mi zęby w znieczuleniu, dostaniesz pewnie przeciwbólowce albo zapytaj, co brać
- wylewy na szyi i byłam dość opuchnięta, ale to pewnie była kwestia tego, że moje ósemki były zatrzymane i wycinali mi je z dziąsła, do tego miałam wtedy niską krzepliwość krwi.
Cytat z jagnatka data 24 sierpnia 2020, 09:10Takie zwykłe wyrwanie zęba to pikuś. Nie będziesz niczego czula (szczególnie jeśli lekarz stomatolog będzie doświadczony - wtedy jest w stanie wyrwać zęba za pomocą jednego pociągnięcia). Zastrzyk to lekkie ukucie, zabieg wiadomo, nic nie czujesz. Po wszystkim boli, ale przeciwbólowe dadzą rade.
Musisz jednak wiedzieć kilka rzeczy tak aby uniknąć potem sytuacji w której będziesz miała jakiekolwiek powikłania.
Bo powikłań na pewno nie chcesz 😉
Takie zwykłe wyrwanie zęba to pikuś. Nie będziesz niczego czula (szczególnie jeśli lekarz stomatolog będzie doświadczony - wtedy jest w stanie wyrwać zęba za pomocą jednego pociągnięcia). Zastrzyk to lekkie ukucie, zabieg wiadomo, nic nie czujesz. Po wszystkim boli, ale przeciwbólowe dadzą rade.
Musisz jednak wiedzieć kilka rzeczy tak aby uniknąć potem sytuacji w której będziesz miała jakiekolwiek powikłania.
Bo powikłań na pewno nie chcesz 😉
Cytat z JolantaZiemowit data 25 sierpnia 2020, 23:13Najgorsze są ósemki...
Najgorsze są ósemki...
Cytat z Dolores data 13 września 2024, 11:27Konieczność wyrwania zęba niejednokrotnie przysparza stresu. Tym bardziej, gdy jego umiejscowienie jest bardzo niefortunne. Zazwyczaj skomplikowane zabiegi dentystyczne wykonuje chirurg stomatolog, o którego pracy więcej przeczytacie tutaj. W artykule tym został opisany nie tylko zakres jego obowiązków, ale także podstawowe różnice między chirurgią stomatologiczną a szczękową.
Konieczność wyrwania zęba niejednokrotnie przysparza stresu. Tym bardziej, gdy jego umiejscowienie jest bardzo niefortunne. Zazwyczaj skomplikowane zabiegi dentystyczne wykonuje chirurg stomatolog, o którego pracy więcej przeczytacie tutaj. W artykule tym został opisany nie tylko zakres jego obowiązków, ale także podstawowe różnice między chirurgią stomatologiczną a szczękową.
Cytat z Nataleczka1987 data 4 lipca 2025, 11:21Oczywiście, że skomplikowane zabiegi wykonuje tylko i wyłącznie chirurg szczękowy. Sama jestem po usunięciu niektórych zębów jak np. dolne szóstki ( zęby straciłam jak urodziłam dzieci). Potem miałam usuwane ósemki przez chirurga szczękowego. Co do gabinetu to myślę, że warto zajrzeć tutaj https://wiktoriamed.pl/
Oczywiście, że skomplikowane zabiegi wykonuje tylko i wyłącznie chirurg szczękowy. Sama jestem po usunięciu niektórych zębów jak np. dolne szóstki ( zęby straciłam jak urodziłam dzieci). Potem miałam usuwane ósemki przez chirurga szczękowego. Co do gabinetu to myślę, że warto zajrzeć tutaj https://wiktoriamed.pl/