lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Zastawa stołowa

Jestem młodą gospodynią. W przyszłości chętnie zorganizuję nie jedno przyjęcie dla najbliższej rodziny.  Skompletowanie zastawy stołowej jeszcze przede mną. Nie jestem dobrze zorientowana w tym temacie. Jakich materiałów szukać (porcelana, kryształ), jeśli talerze będą zdobione - to kieliszki powinny być gładkie, na ile osób kupić serwis? Chciałabym zainwestować w coś co będzie ze mną na lata.  Gdzie szukać dobrej jakości zastawy, kieliszków czy obrusów? Może polecicie konkretne marki czy sklepy? Będę wdzięczna za wszystkie rady 🙂

Villa Italia

Polecam kupić dobrej jakości porcelanę np używana w dobrej jakości.  Polecam bardzo angielską firmę Royal Albert.

Polska porcelana jest słabszej jakości, ma cienką warstwę szkliwa, łatwiej się tłucze, a złocenia dość szybko schodzą.

W porównaniu do niej Royal Albert jest niezniszczalna, również nie tłucze się tak często.

W IKEA również kupisz dobrej jakości zastawę.

Czy naprawdę musimy kupować zagraniczną porcelane i ceramikę, skoro w Polsce mamy tak wiele dobrych firm oferujacych dobrej jakości dodatki? Osobiście mogę polecić firmy takie jak Lubiana, Chodzież czy Ćmielów. Jak również przepiękną i ręcznie malowaną ceramikę z Bolesławca https://andyceramika.pl/ . Która tania nie jest, ale z drugiej strony nigdy nie wychodzi z mody i często jej cena jest porównywalna do tego, co oferuja duzę sieciówki.

Osobisćie uwielbiam ich klasyczne wzory:

Muszę ze smutkiem stwierdzić, że niestety polska porcelana zdecydowanie ustępuje angielskiej Royal Albert.

Od lat używam  polskich serwisów, Chodzieży, która lubię, miałam serwisy z Książa i Ćmielowa.

Miałam, gdyż serwisy wytłukły się, złocenia zeszły po roku używania, brzegi się wyszczerbiły.

Do czasu, kiedy kupiłam mało używany serwis Royal Albert. Porcelana biała, grube szkliwo, solidne złocenia. Nic z tym serwisem się nie dzieje, nie rysuje się, nie pęka, złocenia nie schodzą pomimo intensywnego użytkowania.

Wygląda jak nowy. Polska porcelana przy nim jest sinoszara. Według mnie polska porcelana jest zbyt słabej jakości by używać ja na co dzień.

Nadaje się od święta, na sporadyczne używanie, kilkanaście razy w roku.

Natomiast świetnie nadają się do tego serwisy IKEI, które polecam gdyż maja świetne wzornictwo i są tanie.