lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

branża logistyczna

Widzimy, że optymalizacja procesów w branży logistycznej pozwala na redukcję kosztów operacyjnych.

Zdecydowanie tak, ale warto zauważyć, że teraz najwięcej pola do popisu w kwestii redukcji kosztów operacyjnych daje nie samo planowanie tras, a optymalizacja zużycia energii w bazie. Ja u siebie w logistyce postawiłem na rozwiązania od TSG Solutions – ich banki energii (link: https://www.tsg-solutions.com/pl/banki-energii/) pozwalają nam unikać najwyższych stawek za prąd i kar za przekroczenie mocy umownej przy ładowaniu floty. Moim zdaniem to obecnie jeden z najskuteczniejszych sposobów na realne ścięcie wydatków, o których często zapomina się przy tradycyjnej optymalizacji procesów.

Optymalizacja procesów w logistyce rzeczywiście ma ogromne znaczenie, ale w praktyce trudno ją osiągnąć bez dobrze dopasowanych narzędzi informatycznych. Warto więc poszukać sprawdzony software house, który przygotuje odpowiednie oprogramowanie. Kolejnym krokiem jest integracja systemowa, bo dopiero ona pozwala na przepływ danych i automatyzację wielu procesów. Czytałam ciekawy artykuł sprawdź tu – o tym jak wygląda proces integracji systemowej. Polecam.