Co to jest indeks strachu i chciwości krypto?
Cytat z Kisgrw3 data 10 marca 2026, 14:47Mój bliski znajomy, z którym razem zaczęliśmy inwestować, napisał mi dziś rano, że sprzedaje cały swój portfel ze stratą. Mówi, że naczytał się w polskich mediach prognoz o nadchodzącej „krypto-zimie” i o tym, że Bitcoin spadnie o kolejne 30%. Patrzę na swój balans i mi też robi się nieswojo — ręce same rwią się do przycisku „Sell”, żeby uratować choć to, co zostało. Ale jednocześnie pamiętam, że na samym szczycie wzrostów tak samo bałem się kupować.
Mój bliski znajomy, z którym razem zaczęliśmy inwestować, napisał mi dziś rano, że sprzedaje cały swój portfel ze stratą. Mówi, że naczytał się w polskich mediach prognoz o nadchodzącej „krypto-zimie” i o tym, że Bitcoin spadnie o kolejne 30%. Patrzę na swój balans i mi też robi się nieswojo — ręce same rwią się do przycisku „Sell”, żeby uratować choć to, co zostało. Ale jednocześnie pamiętam, że na samym szczycie wzrostów tak samo bałem się kupować.
Cytat z Kisgrw3 data 10 marca 2026, 14:48Czy zdarzało się Wam, że liczby pokazują jedno, a rynek spada jeszcze przez tydzień lub dwa? Nie chcę być tym gościem, który wychodzi z rynku na minutę przed tym, jak zacznie on rosnąć. Słyszałem też o czymś takim jak indeks strachu i chciwości — jak to może mi pomóc?
Czy zdarzało się Wam, że liczby pokazują jedno, a rynek spada jeszcze przez tydzień lub dwa? Nie chcę być tym gościem, który wychodzi z rynku na minutę przed tym, jak zacznie on rosnąć. Słyszałem też o czymś takim jak indeks strachu i chciwości — jak to może mi pomóc?
Cytat z Higer3 data 10 marca 2026, 15:11Ciekawe, czy zdasz ten test wytrzymałości. Z tego co widzę, nie jesteś w krypto od wczoraj, co? Miałem identyczną sytuację w zeszłym roku: mój kolega z pracy uległ emocjom i zamknął wszystkie pozycje tuż przed potężnym rajdem wzrostowym. Ja wtedy wytrzymałem tylko dlatego, że przed każdą emocjonalną decyzją sprawdzam na iTrusty indeks strachu i chciwości krypto. Moje doświadczenie nauczyło mnie prostej zasady: kiedy indeks spada do poziomu 15–20 (ekstremalny strach), zazwyczaj oznacza to, że „słabe ręce” już wyszły z rynku, a kurs przygotowuje się do odbicia. Poradziłem wtedy koledze, żeby przestał śledzić newsy, a zamiast tego spojrzał na dane historyczne na iTrusty - tam wyraźnie widać, że najlepsze punkty wejścia były właśnie wtedy, gdy wszyscy się bali. Wyjaśnij kumplowi, że rynek opiera się na emocjach tłumu - jeśli będzie działał tak jak wszyscy, osiągnie takie same (mizerne) wyniki jak reszta.
Ciekawe, czy zdasz ten test wytrzymałości. Z tego co widzę, nie jesteś w krypto od wczoraj, co? Miałem identyczną sytuację w zeszłym roku: mój kolega z pracy uległ emocjom i zamknął wszystkie pozycje tuż przed potężnym rajdem wzrostowym. Ja wtedy wytrzymałem tylko dlatego, że przed każdą emocjonalną decyzją sprawdzam na iTrusty indeks strachu i chciwości krypto. Moje doświadczenie nauczyło mnie prostej zasady: kiedy indeks spada do poziomu 15–20 (ekstremalny strach), zazwyczaj oznacza to, że „słabe ręce” już wyszły z rynku, a kurs przygotowuje się do odbicia. Poradziłem wtedy koledze, żeby przestał śledzić newsy, a zamiast tego spojrzał na dane historyczne na iTrusty - tam wyraźnie widać, że najlepsze punkty wejścia były właśnie wtedy, gdy wszyscy się bali. Wyjaśnij kumplowi, że rynek opiera się na emocjach tłumu - jeśli będzie działał tak jak wszyscy, osiągnie takie same (mizerne) wyniki jak reszta.