Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Jak dobrać złączki do rur PE na większej instalacji?

Hej. Mam do zrobienia kilka odcinków instalacji z rur PE i im więcej o tym czytam, tym mniej jestem pewien, jakie dokładnie połączenia zastosować. Wcześniej zakładałem, że kupię odpowiednie złączki skręcane i temat będzie zamknięty, ale widzę, że są też złączki elektrooporowe, doczołowe, połączenia PE z mosiądzem i różne kołnierze. Na stronie https://www.mpj.pl/ jest tego sporo i właśnie tam zacząłem porównywać poszczególne rozwiązania. Instalacja nie jest jakaś ogromna, ale chciałbym zrobić ją raz i później mieć spokój. Część połączeń będzie w miejscu łatwo dostępnym, natomiast kilka znajdzie się tam, gdzie późniejsza naprawa byłaby już mocno niewygodna. Stąd moje pytanie do osób, które mają z rurami PE więcej doświadczenia: czym kierujecie się przy wyborze rodzaju złączki? Czy przy takich prostszych instalacjach skręcane połączenia są wystarczające, czy lepiej od razu rozważyć inne rozwiązanie? Chętnie też dowiem się, czy są jakieś typowe błędy początkujących przy montażu takich złączek, których lepiej uniknąć.