Jak założyć infolinię dla klientów z Niemiec
Cytat z CichyWędrowiec data 19 maja 2026, 13:49Prowadzę mały sklep internetowy w Polsce, ale mam coraz więcej zamówień od sąsiadów zza Odry. Chciałbym podnieść standard obsługi i dać im możliwość kontaktu telefonicznego po niemiecku. Wiadomo jednak, że Niemiec nie zadzwoni chętnie na polski numer ze względu na koszty i barierę psychologiczną. Jak to zorganizować tanio i profesjonalnie, żeby mieli wrażenie, że dzwonią do lokalnej firmy? Jakie narzędzia polecacie do obsługi takich połączeń w małym zespole?
Prowadzę mały sklep internetowy w Polsce, ale mam coraz więcej zamówień od sąsiadów zza Odry. Chciałbym podnieść standard obsługi i dać im możliwość kontaktu telefonicznego po niemiecku. Wiadomo jednak, że Niemiec nie zadzwoni chętnie na polski numer ze względu na koszty i barierę psychologiczną. Jak to zorganizować tanio i profesjonalnie, żeby mieli wrażenie, że dzwonią do lokalnej firmy? Jakie narzędzia polecacie do obsługi takich połączeń w małym zespole?
Cytat z NetCraftingPro data 19 maja 2026, 13:55Cytat z CichyWędrowiec data 19 maja 2026, 13:49Prowadzę mały sklep internetowy w Polsce, ale mam coraz więcej zamówień od sąsiadów zza Odry. Chciałbym podnieść standard obsługi i dać im możliwość kontaktu telefonicznego po niemiecku. Wiadomo jednak, że Niemiec nie zadzwoni chętnie na polski numer ze względu na koszty i barierę psychologiczną. Jak to zorganizować tanio i profesjonalnie, żeby mieli wrażenie, że dzwonią do lokalnej firmy? Jakie narzędzia polecacie do obsługi takich połączeń w małym zespole?
Przerabiałem to u siebie w tamtym roku i powiem Ci, że lokalny numer to podstawa marketingu na tamtym rynku. Klienci o wiele chętniej dzwonią, jak widzą znajomy numer kierunkowy na stronie kontaktowej. Ja u siebie podpiąłem rozwiązanie ze strony https://www.hottelecom.net/pl/virtual-number-of-germany.html i to był strzał w dziesiątkę. Możesz tam ustawić wirtualną centralę PBX, nagrać powitanie po niemiecku i zrobić menu wyboru. Połączenia przekierowuję na numery moich pracowników w biurze, a klient nawet nie wie, że rozmawia z kimś w Polsce. Koszt utrzymania linii jest śmieszny w porównaniu do zysków z nowych zamówień. Dodatkowo masz tam opcję nagrywania rozmów, co bardzo pomaga przy szkoleniu nowych ludzi do obsługi.
Cytat z CichyWędrowiec data 19 maja 2026, 13:49Prowadzę mały sklep internetowy w Polsce, ale mam coraz więcej zamówień od sąsiadów zza Odry. Chciałbym podnieść standard obsługi i dać im możliwość kontaktu telefonicznego po niemiecku. Wiadomo jednak, że Niemiec nie zadzwoni chętnie na polski numer ze względu na koszty i barierę psychologiczną. Jak to zorganizować tanio i profesjonalnie, żeby mieli wrażenie, że dzwonią do lokalnej firmy? Jakie narzędzia polecacie do obsługi takich połączeń w małym zespole?
Przerabiałem to u siebie w tamtym roku i powiem Ci, że lokalny numer to podstawa marketingu na tamtym rynku. Klienci o wiele chętniej dzwonią, jak widzą znajomy numer kierunkowy na stronie kontaktowej. Ja u siebie podpiąłem rozwiązanie ze strony https://www.hottelecom.net/pl/virtual-number-of-germany.html i to był strzał w dziesiątkę. Możesz tam ustawić wirtualną centralę PBX, nagrać powitanie po niemiecku i zrobić menu wyboru. Połączenia przekierowuję na numery moich pracowników w biurze, a klient nawet nie wie, że rozmawia z kimś w Polsce. Koszt utrzymania linii jest śmieszny w porównaniu do zysków z nowych zamówień. Dodatkowo masz tam opcję nagrywania rozmów, co bardzo pomaga przy szkoleniu nowych ludzi do obsługi.
Cytat z CichyWędrowiec data 19 maja 2026, 14:17O kurczę, ta opcja z wirtualną centralą i powitaniem brzmi mega profesjonalnie jak na małą firmę. Dokładnie o takie coś mi chodziło, żeby nie budować wielkiego biura, a mieć porządne call center. Bardzo dziękuję za podpowiedź z tymi przekierowaniami, na pewno z tego skorzystam.
O kurczę, ta opcja z wirtualną centralą i powitaniem brzmi mega profesjonalnie jak na małą firmę. Dokładnie o takie coś mi chodziło, żeby nie budować wielkiego biura, a mieć porządne call center. Bardzo dziękuję za podpowiedź z tymi przekierowaniami, na pewno z tego skorzystam.