Cytat z Martyna_Ewa data 30 października 2019, 07:46
Rozmowa na temat menu na przyjęcie zainspirowała mnie do założenia tego wątku.
Każda z nas ma sprawdzone, "popisowe" dania. Myślę, że byłoby fajnie podzielić się nimi z innymi. To byłby nasz "przepiśnik", zeszyt z kulinarnymi zapiskami.
Mile widziane zdjęcia!
Rozmowa na temat menu na przyjęcie zainspirowała mnie do założenia tego wątku.
Każda z nas ma sprawdzone, "popisowe" dania. Myślę, że byłoby fajnie podzielić się nimi z innymi. To byłby nasz "przepiśnik", zeszyt z kulinarnymi zapiskami.
Czy linki też mogą być? Ja chętnie podzielę się przepisem na chleb, który nie jest mój, ale nie wymaga dużo pracy a jest chlebem na zakwasie i zawsze jest wysoko ceniony przez gości, jak to domowy chleb.
Czy linki też mogą być? Ja chętnie podzielę się przepisem na chleb, który nie jest mój, ale nie wymaga dużo pracy a jest chlebem na zakwasie i zawsze jest wysoko ceniony przez gości, jak to domowy chleb.
Polecam zrobić swój własny zakwas. Jest to bardzo proste. Początkowo warto dodawać drożdże do ciasta, bo zakwas młody i kapryśny. Ja zaczęłam po 4 miesiącach piec na samym zakwasie. Nawet pizze na zakwasie robię. Trwa długo ale roboty mało a chlebek pyszny i spokojnie tydzień w bawełnianym woreczku świeży przeczeka. Na święta chciałam zrobić chałkę na zakwasie ale biała mąka jest niedostępna.
Polecam zrobić swój własny zakwas. Jest to bardzo proste. Początkowo warto dodawać drożdże do ciasta, bo zakwas młody i kapryśny. Ja zaczęłam po 4 miesiącach piec na samym zakwasie. Nawet pizze na zakwasie robię. Trwa długo ale roboty mało a chlebek pyszny i spokojnie tydzień w bawełnianym woreczku świeży przeczeka. Na święta chciałam zrobić chałkę na zakwasie ale biała mąka jest niedostępna.
Z przepisów słodkich bardzo polecam ciasto "leśny mech"
Czy w tym cieście smak szpinaku nie jest zbyt dominujący? Bardzo lubię szpinak ale raczej nie na słodko. Pięknie wygląda.
Szpinak w ogóle nie jest wyczuwalny. Za to go właśnie lubię- w zależności od dodatków może być daniem typowo obiadowym wytrawnym, bądź słodkim deserem. Ciasto jest pyszne, słodkie i efektowne i stało się moim popisowym ciastem na święta i imprezy.
Szczerze polecam wypróbować ten przepis bo na prawdę warto
Cytat z Makosza data 13 kwietnia 2020, 00:53
Cytat z Karolina R. data 9 kwietnia 2020, 11:56
Z przepisów słodkich bardzo polecam ciasto "leśny mech"
Czy w tym cieście smak szpinaku nie jest zbyt dominujący? Bardzo lubię szpinak ale raczej nie na słodko. Pięknie wygląda.
Szpinak w ogóle nie jest wyczuwalny. Za to go właśnie lubię- w zależności od dodatków może być daniem typowo obiadowym wytrawnym, bądź słodkim deserem. Ciasto jest pyszne, słodkie i efektowne i stało się moim popisowym ciastem na święta i imprezy.
Szczerze polecam wypróbować ten przepis bo na prawdę warto
Ja robię też inną wersję o nazwie "Arbuz". Różni się sposobem przełożenia - mus owocowy (ja akurat robię truskawkowy) pomiędzy dwoma warstwami bitej śmietany z mascarpone. Moim zdaniem bardzo dobrze się prezentuje dzięki takiemu zestawieniu kolorów. Według nie ma także bogatszy smak.
Ja robię też inną wersję o nazwie "Arbuz". Różni się sposobem przełożenia - mus owocowy (ja akurat robię truskawkowy) pomiędzy dwoma warstwami bitej śmietany z mascarpone. Moim zdaniem bardzo dobrze się prezentuje dzięki takiemu zestawieniu kolorów. Według nie ma także bogatszy smak.
Ja robię też inną wersję o nazwie "Arbuz". Różni się sposobem przełożenia - mus owocowy (ja akurat robię truskawkowy) pomiędzy dwoma warstwami bitej śmietany z mascarpone. Moim zdaniem bardzo dobrze się prezentuje dzięki takiemu zestawieniu kolorów. Według nie ma także bogatszy smak.
Z wielką chęcia wypróbuję, zwłaszcza w wersji smietankowo-mascarpone 🙂
Cytat z Martyna_Ewa data 21 kwietnia 2020, 22:14
Ja robię też inną wersję o nazwie "Arbuz". Różni się sposobem przełożenia - mus owocowy (ja akurat robię truskawkowy) pomiędzy dwoma warstwami bitej śmietany z mascarpone. Moim zdaniem bardzo dobrze się prezentuje dzięki takiemu zestawieniu kolorów. Według nie ma także bogatszy smak.