lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Przepiśnik - zeszyt z przepisami

PreviousPage 2 of 2

Szybki i prosty deser:

Serek homogenizowany (w ilosci dowolnej, najczesciej to chyba pojemnosc 200ml?)
2 lyzki pelnego mleka (lub slodkiej smietanki)
lyzeczka cukru
lyzeczka cukru waniliowego (dodalam troszke wiecej)
1/3 lyzeczki cynamonu
duza lyzka plynnego miodu https://www.ugotowanepozamiatane.pl/miod-spadziowy/ Najlepiej spadziowego
(w przepisie jest jeszcze sok z polowy cytryny, ale ja zapomnialam jej dodac a wyszlo i tak pyszne).

Wszystko razem zmiksowac, przelozyc do miseczki i pozostawic w lodwoce do schlodzenia (ja zjadlam czesc od razu

Gotowanie we własnym zakresie to bardzo ciekawe hobby. Szczególnie w dzisiejszych czasach gdy możemy korzystać z takich dobrodziejstw jak internet. To nie tylko bardzo szybko droga do znalezienia wszystkich potrzebnych informacji dla początkujących kucharzy, to także źródło nieskończonych inspiracji. Wszystko za sprawą takich serwisów jak - https://uwielbiam.pl/przepis/kurczak-w-sosie-brokulowo-smietanowym-z-makaronem-spaghetti gdzie znajdziemy pomysły na praktycznie każdą okazję. Dla mnie największym plusem gotowania jest możliwość wybierania składników wysokiej jakości do dań jakie przygotowuję. Stać mnie na to ponieważ w ogólnym rozrachunku i tak zapłacę dużo mniej niż w restauracji.

Podzielę się drobnym tipem: zwykła pomidorówka stanie się wykwintna, jeśli zamiast śmietany (wymieszanej już w garnku) damy na środku talerza łyżkę sera ricotta. Najlepiej, żeby czubek takiej górki wystawał ponad powierzchnię. Na to listek pietruszki zamiast sypania natką po całości.

Nie zapraszam nikogo na obiady, ale na herbatkę już tak. Ciastem, które podbija serca ludzi, jest tarta cytrynowa, ale z małą ilością cukru. Tak, żeby było czuć kwaskowatość. Doskonale się sprawdza.

PreviousPage 2 of 2