Przepiśnik - zeszyt z przepisami
Cytat z Klaudynka data 17 listopada 2021, 08:13Szybki i prosty deser:
Serek homogenizowany (w ilosci dowolnej, najczesciej to chyba pojemnosc 200ml?)
2 lyzki pelnego mleka (lub slodkiej smietanki)
lyzeczka cukru
lyzeczka cukru waniliowego (dodalam troszke wiecej)
1/3 lyzeczki cynamonu
duza lyzka plynnego miodu https://www.ugotowanepozamiatane.pl/miod-spadziowy/ Najlepiej spadziowego
(w przepisie jest jeszcze sok z polowy cytryny, ale ja zapomnialam jej dodac a wyszlo i tak pyszne).Wszystko razem zmiksowac, przelozyc do miseczki i pozostawic w lodwoce do schlodzenia (ja zjadlam czesc od razu
Szybki i prosty deser:
Serek homogenizowany (w ilosci dowolnej, najczesciej to chyba pojemnosc 200ml?)
2 lyzki pelnego mleka (lub slodkiej smietanki)
lyzeczka cukru
lyzeczka cukru waniliowego (dodalam troszke wiecej)
1/3 lyzeczki cynamonu
duza lyzka plynnego miodu https://www.ugotowanepozamiatane.pl/miod-spadziowy/ Najlepiej spadziowego
(w przepisie jest jeszcze sok z polowy cytryny, ale ja zapomnialam jej dodac a wyszlo i tak pyszne).
Wszystko razem zmiksowac, przelozyc do miseczki i pozostawic w lodwoce do schlodzenia (ja zjadlam czesc od razu
Cytat z KreatywnaMarta data 12 maja 2022, 15:10Gotowanie we własnym zakresie to bardzo ciekawe hobby. Szczególnie w dzisiejszych czasach gdy możemy korzystać z takich dobrodziejstw jak internet. To nie tylko bardzo szybko droga do znalezienia wszystkich potrzebnych informacji dla początkujących kucharzy, to także źródło nieskończonych inspiracji. Wszystko za sprawą takich serwisów jak - https://uwielbiam.pl/przepis/kurczak-w-sosie-brokulowo-smietanowym-z-makaronem-spaghetti gdzie znajdziemy pomysły na praktycznie każdą okazję. Dla mnie największym plusem gotowania jest możliwość wybierania składników wysokiej jakości do dań jakie przygotowuję. Stać mnie na to ponieważ w ogólnym rozrachunku i tak zapłacę dużo mniej niż w restauracji.
Gotowanie we własnym zakresie to bardzo ciekawe hobby. Szczególnie w dzisiejszych czasach gdy możemy korzystać z takich dobrodziejstw jak internet. To nie tylko bardzo szybko droga do znalezienia wszystkich potrzebnych informacji dla początkujących kucharzy, to także źródło nieskończonych inspiracji. Wszystko za sprawą takich serwisów jak - https://uwielbiam.pl/przepis/kurczak-w-sosie-brokulowo-smietanowym-z-makaronem-spaghetti gdzie znajdziemy pomysły na praktycznie każdą okazję. Dla mnie największym plusem gotowania jest możliwość wybierania składników wysokiej jakości do dań jakie przygotowuję. Stać mnie na to ponieważ w ogólnym rozrachunku i tak zapłacę dużo mniej niż w restauracji.
Cytat z Weronika data 17 czerwca 2022, 07:43Podzielę się drobnym tipem: zwykła pomidorówka stanie się wykwintna, jeśli zamiast śmietany (wymieszanej już w garnku) damy na środku talerza łyżkę sera ricotta. Najlepiej, żeby czubek takiej górki wystawał ponad powierzchnię. Na to listek pietruszki zamiast sypania natką po całości.
Podzielę się drobnym tipem: zwykła pomidorówka stanie się wykwintna, jeśli zamiast śmietany (wymieszanej już w garnku) damy na środku talerza łyżkę sera ricotta. Najlepiej, żeby czubek takiej górki wystawał ponad powierzchnię. Na to listek pietruszki zamiast sypania natką po całości.
Cytat z LisekP data 27 lipca 2023, 21:09Nie zapraszam nikogo na obiady, ale na herbatkę już tak. Ciastem, które podbija serca ludzi, jest tarta cytrynowa, ale z małą ilością cukru. Tak, żeby było czuć kwaskowatość. Doskonale się sprawdza.
Nie zapraszam nikogo na obiady, ale na herbatkę już tak. Ciastem, które podbija serca ludzi, jest tarta cytrynowa, ale z małą ilością cukru. Tak, żeby było czuć kwaskowatość. Doskonale się sprawdza.