lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Rekuperacja czy warto jest montować

Na początku byłam przekonana, że rekuperacja jest niezbędna w nowym domu, ale teraz licząc koszty to coraz mniej mnie na nią stać. Te z was, które budowały nowy dom bez rekuperacji, czy żałujecie, że jej nie posiadacie? To, że warto wiem, ale czy jest to konieczne w nowych budynkach?

Jeśli dom będzie wybudowany jako "puszka" czyli super szczelny, dobrze ocieplony, okna w szczelnym montażu, dopilnowane, żeby nie "wiało" drzwiami i oknami - to wg mnie grawitacyjna po prostu się nie sprawdzi. Grawitacyjna potrzebuje "ciągu", musi to powietrze cyrkulować, a jak ma to robić, gdy w domu wszystko jest szczelne? Trzeba będzie pomyśleć o "rozszczelnieniu" okien, czyli nawiewnikach. Ale to dla mnie mija się z celem - wybiera się szczelne okna, dopłaca do super szczelnego montażu, sprawdza przenikalność etc a potem robić w nich dziury? W starszych domach grawitacyjna hula, bo nie są takie szczelne, okna na samą piankę, pod drzwiami nieraz ciągnie, ocieplenie 10-15 cm styropianu maks. Ja mam niewielkie porównanie, ale nocowałam w ciągu ostatniego roku w dwóch domach (wybudowane oba w ciągu ostatnich 2-3 lat, czyli na tych najnowszych normach, parterówka o zbliżonej powierzchni) i ja czułam różnicę. Wg mnie w kwestii odczuwania czy nie rekuperacji nie ma co porównywać domów sprzed 2020 i budowanych wg aktualnych norm, ja bym raczej odwiedziła (jeśli masz taką możliwość) domy nowe i wtedy oceniła, czy ta rekuperacja wg ciebie coś daje.

https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/porady-i-wiedza/poradnik/rekuperatory/dlaczego-warto-miec-rekuperator/

Na stronie jest opisane konkretnie z jakiego to powodu warto jest mieć rekuperator.