Ubezpieczenia cyber dla JDG
Cytat z Terevi data 3 czerwca 2026, 11:46No i stało się, zeszły tydzień to był jakiś koszmar, księgowa dała się złapać na fałszywą fakturę i o mało nie straciliśmy sporej sumy. Szczęśliwie bank w porę zablokował przelew, ale stresu było co niemiara. Ta sytuacja uświadomiła mi, że samo szkolenie ludzi to za mało, bo człowiek to zawsze najsłabsze ogniwo. Zacząłem szukać jakichś dodatkowych rozwiązań finansowych, żeby w razie czego nie pójść z torbami. Sporo czytam teraz o tym, jak działają ubezpieczenia cyber, bo z tego co widzę, to nie chodzi tylko o zwrot skradzionych pieniędzy, ale też o pomoc specjalistów od IT w usuwaniu złośliwego oprogramowania. Brzmi to całkiem obiecująco, zwłaszcza że u mnie w firmie nikt nie jest ekspertem od cyberbezpieczeństwa na pełen etat. Chciałbym Was podpytać, czy korzystaliście kiedyś z takiej pomocy technicznej w ramach polisy? Jak szybko reagują tacy eksperci w razie awarii, bo przy przestoju każda godzina kosztuje przecież majątek? No i jak to wygląda cenowo dla jednoosobowych działalności lub małych spółek, warto w to wchodzić?
No i stało się, zeszły tydzień to był jakiś koszmar, księgowa dała się złapać na fałszywą fakturę i o mało nie straciliśmy sporej sumy. Szczęśliwie bank w porę zablokował przelew, ale stresu było co niemiara. Ta sytuacja uświadomiła mi, że samo szkolenie ludzi to za mało, bo człowiek to zawsze najsłabsze ogniwo. Zacząłem szukać jakichś dodatkowych rozwiązań finansowych, żeby w razie czego nie pójść z torbami. Sporo czytam teraz o tym, jak działają ubezpieczenia cyber, bo z tego co widzę, to nie chodzi tylko o zwrot skradzionych pieniędzy, ale też o pomoc specjalistów od IT w usuwaniu złośliwego oprogramowania. Brzmi to całkiem obiecująco, zwłaszcza że u mnie w firmie nikt nie jest ekspertem od cyberbezpieczeństwa na pełen etat. Chciałbym Was podpytać, czy korzystaliście kiedyś z takiej pomocy technicznej w ramach polisy? Jak szybko reagują tacy eksperci w razie awarii, bo przy przestoju każda godzina kosztuje przecież majątek? No i jak to wygląda cenowo dla jednoosobowych działalności lub małych spółek, warto w to wchodzić?