lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Menu na przyjęcie domowe

PreviousPage 4 of 5Next

Nie zgodzę się. Espresso i cappuccino nie da się zrobić w domowych warunkach nawet w przybliżeniu tak dobrego jak w kawiarni. Ponieważ są to moje dwa ulubione rodzaje kawy, chodzę do kawiarni. Ekspresy profesjonalne mają cisnienie 30 barow a domowe 5. W domu robię kawę z wietnamskiego zsparzacza kropelkowego do ktorego najlepiej pasuje wietnamska kawa:)) albo parze w tygielku po turecku .

 

Cytat z MartaJotko data 6 stycznia 2021, 18:59

Co polecacie w kwestii deserów? Zastanawiam się jaki rodzaj kawy wybrać na przyjęcie. Ostatnio dostałam w prezencie ekspress ciśnieniowy i nie miałam jeszcze okazji używać ?

Jak najlepszy:) W sumie kwestia przyzwyczajenia. Polecam Woseba  Gold Mocca wg mnie lepsza niż Lawazza a kosztuje dwa razy mniej . Interesująca propozycję kaw na sprzedaż do parzenia w domu  mają sieciowe kawiarnie. Mnie pasuje kawa od Grycana i że Starbucks'a.

Można też wyszukać sobie palarnie w Polsce i zamówić kilka próbek do degustacji.

izabela_cw@yahoo.com has reacted to this post.
izabela_cw@yahoo.com

W przygotowaniu dań oraz przekąsek na przyjęcie mi już od dłuższego czasu pomaga Lewiatan gazetka. Mnóstwo tam przeróżnych przepisów, zarówno na przyjęcie, jak i na śniadanie, obiad czy kolację. Wypróbowałam już chyba ze 30 przepisów od nich, każdy wyszedł smakowicie.

izabela_cw@yahoo.com has reacted to this post.
izabela_cw@yahoo.com

Dzięki za inspiracje.

Racja, najlepsze espresso jest z kawiarnianego ekspresu. Kawę w domu też parzę w kafetierze. Zastanawiam się jednak nad kupnem ekspresu kolbowego. Dostępne są już takie o ciśnieniu 15 lub 20 bar.

Warto jest mieć w domu imprezowy zestaw, który pozwoli szybko przygotować dla gości przekąski:

Sos czosnkowy do maczania przekąsek. I keczup. I kabanosy. Sos: pół na pół majonez i jogurt grecki, 2-3 przeciśnięte ząbki czosnku, sól i ulubione zioła. Można zrobić mało, żeby nie musieć trzymać w lodówce. I po kawałku różnych serów, żeby pokroić w słupki. Razem z serami winogrona.

Plus dodatkowo coś slodkiego: kawa i ciasteczka:

https://bokono.pl/pl/c/Filizanki-porcelanowe/177

Możesz zastanowić się nad kupnem filiżanek porcelanowych. Dobrze jest mieć przynajmniej jeden taki elegancki zestaw dla gości.

Ja uwielbiam przepisy z https://dobrydrob.pl/przepisy/. Są naprawdę pyszne i nieskomplikowane. Znajdziecie też tam wiele istotnych informacji o drobiu. Ja o wielu wcześniej nie miałam pojęcia. Tyle czasu w niewiedzy!

Jadłam u znajomych takie duże muszle makaronowe nadziewane mięsem, w sosie pomidorowym. Było to podane już na zimno. Bardzo mi smakowało. Myślę, że fajne danie na taką uroczystość. Można podać jako ciepłe. Każdy je ,jak chce 😉

Polecam również przygotować dipy do nachosów. Każdy lubi i będzie to ciekawe urozmaicenie dla standardowych chipsów:

https://kulinarneprzeboje.pl/guacamole/

Polecam szczególnie dip z guacamole 🙂

Ślimaki z ciasta francuskiego: sos pomidorowy, przyprawy, wędlina, ser, ogórek, zawijasz jak roladę, kroisz na 1cm plastry i piekarnik. Zawartość właściwie dowolna, czasem robię z pieczarkami albo 4 sery.

Polecam też zastanowić się nad grillem - w domu sprawdzi się grill elektryczny:

https://www.vigorprzyprawy.pl/product-category/mieszanki-przyprawowe/przyprawy-do-grilla

Na tej stronie można zamówić dobre przyprawy do grilla. Karkówkę polubi każdy 🙂 

Rozplanowanie gotowania i pieczenia na wiele dni wcześniej jest dobrym sposobem na przygotowanie wszystkich potraw w warunkach domowych, bez konieczności kupowania produktów gotowych. Polecam przygotowanie potraw, które dobrze smakują po odmrożeniu, takich jak bigos, zrazy, roladki, uszka, czysty barszcz czerwony, gołąbki (klasyczne i wegetariańskie), a także ciasta, które nadają się do upieczenia wcześniej, np. piernik, keks, murzynek, czy Panforte di Sienna (bakaliowe ciasto, które dojrzewa nawet przez miesiąc). Dzień przed imprezą można przygotować wegetariańskie leczo, a w dniu imprezy dwie-trzy proste surówki. Dzięki rozłożeniu przygotowań na wiele dni, unikniemy ryzyka wyczerpania się.

Ja robię to co mi wychodzi i najlepiej coś co można wcześniej przygotować a potem tylko wrzucić do pieca. Często lasagne, karkowa w warzywach, zapiekanki makaronowe plus sałatka.

Często sięgam po mrożonki:

https://www.kcal.pl/czy-dania-mrozone-sa-zdrowe/

Szczególnie, ze dania w taki sposób zachowują wartości odżywcze 🙂

PreviousPage 4 of 5Next