Nawigacja po forum
Musisz się zalogować jeżeli chcesz umieszczać wpisy i zakładać tematy.

Czy dobre perfumy muszą byc drogie.

PreviousPage 2 of 3Next

Na wstępie należy sobie odpowiedzieć na pytanie: co to znaczy "dobry porządny"?
Jeśli mamy na myśli kwestię tzw. mocy zapachu, nie jest tak ważna cena, bo w dużej mierze zależy to od kategorii zapachu.

Wyróżniamy 5 podstawowych kategorii: kwiatowe, cytrusowe, orientalne, drzewne, szyprowe.
Zdecydowanie silniejsze będą zapachy orientalne, drzewne i szyprowe. Niektórzy być może powiedzieliby, że te kategorię są bardziej adekwatne jako perfumy na wieczór, właśnie przez zdecydowaną woń. Delikatniejsze, bardziej świeże będą napewno gamy kwiatowe i cytrusowe (moim zdaniem odpowiednie zwłaszcza latem). Oczywiście jakość składników oraz sposób produkcji również ma swoje znaczenie dla trwałości zapachu. 

Kolejną kwestią jest właśnie skład, jakość składników. Wiadomym jest w świecie perfum znanych marek (często zajmujących się modą), że właśnie marka ma duży udział w cenie danego kosmetyku (podobnie jest w przypadku np. okularów). Im "lepsza" marka tym wyższa cena. Niestety nie zawsze idzie to w parze z jakością...ale mniejsza o to. Skład oraz podejście do zapachów są zależne od polityki marki. Wiele z nich produkuje perfumy jedynie dla poszerzenia asortymentu, "bo taka moda" (wtedy często zapachy są do siebie bardzo podobne i nie wyróżniają się niczym szczególnym, a ich cenę generuje dobry marketing), niektóre przykładają do nich większą wagę i wtedy mają szanse zostać zapamiętane przez konsumentów jako ciekawe, wyróżniające się.

W przypadku perfum niszowych jakość, skład jak i metody produkcji są niezwykle ważne i to one wyznaczają standardy marki. One w istocie świadczą o ich luksusie. Te definitywnie możemy określić mianem porządnych, gdyż nie są to produkty komercyjne. Tworzą je najlepsi perfumiarze dla koneserów oraz wymagających klientów. Przeważnie nie są one nawet kategoryzowane na damskie i męskie, tak aby nie ograniczać klientów, aby wybierali zapachy wyłącznie na podstawie gustu.

Na koniec dodam od siebie, iż osobiście używam zapachów mocnych, trwałych, wyróżniających się. Zazwyczaj (za wyjątkiem okresu letniego) stawiam na klasykę z kategorii orientalnych, drzewnych oraz szyprowych. Mam kilka ulubionych zapachów, które zawsze mam w swojej kolekcji, czasem jednak pozwalam sobie na pewne "innowacje" 🙂 Nie mniej jednak, jako że jest to klasyka, nie są to najtańsze propozycje, ale oczywiście bez porównania z zapachami niszowymi (zaczynającymi się od ok. 200/300 zł, jednak średnie ceny oscylują ok. 1000 zł wzwyż).

Zgadza się. Chcę jednak wrócić uwagę, że np wody perfumowane, których używam, na początku swego istnienia kosztowały 200-400 zł i były trudno dostępne.

Chcąc zaoszczędzić kupowałam w sklepach bezcłowych albo prosiłam znajomych wracających z podróży. Obecnie, ku memu miłemu

zaskoczeniu kosztują 50-100 zł! Powód jest taki, że są już niemodne ale mnie to zupełnie nie przeszkadza.

Są doskonałe jakościowo i mają mocny, trwały zapach, nieoczywisty i bardzo luksusowy.

Osobiście nie używam perfum orientalnych, dlatego te, świeże, zielone ogromnie mi pasują.

Nie pozostawiają obojętnym nikogo.

Sa to Cabotine de Grès. https://www.empik.com/gres-cabotine-woda-perfumowana-100-ml-gres,p1235584589,perfumy-p?gclid=CjwKCAiAv4n9BRA9EiwA30WNDxpP9oCrtz9DD-mc-Q3XwhqvphwAAUFwaK7Eq4DUZyaWyQge6ktBoxoC7dYQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Drugi podobny przypadek to woda perfumowana Eternity Calvina Kleina, świetny trwały zapach, obecnie można kupić za nieduże pieniądze.

https://www.e-glamour.pl/calvin-klein-eternity-woda-perfumowana-dla-kobiet-100-ml/

albo ten klasyk Grès Cabochard  https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,12139,parfums-gres-cabochard-edt.html#recenzje

Wniosek z tego taki, że warto poszperać wśród klasyków.

Bloodorange and ding_yun have reacted to this post.
Bloodorangeding_yun

Z ciepłych, jesienno-zimowych, a niedrogich klasyków bardzo polecam  "Hot" Benettona (1997 rok), "Vanderbilt" Glorii Vanderbilt (1982 rok, tu niedawny artykuł z Fragrantiki), i jeden z moich ulubionych zapachów, "Sun" Jil Sander.

Okazuje się ze powrót do klasyki jest trendy

Echa dawnych lat wracają dzisiaj. Perfumy retro.

"Marketing XXI wieku tak bardzo wyznaczył i zawęził granicę gustów, że w damskich perfumach za „modne” uważa się niemal wyłącznie zapachy z grupy słodkiej-gourmand, kwiatowej-delikatnej lub owocowej. "

Nigdy nie patrzylam przez mode na perfumy. Od ponad 10 lat nosze na sobie podczas chlodniejszych miesiecy dior poison hypnotic. Nie powiedzialabym tez, ze jest drogi, bo jest bardzo wydajny i butelka starcza na bardzo dlugo.

Na lato nie znalazlam jeszcze swojego zapachu.

Wysoka cena nie musi oznaczac, ze zapach jest drogi. Kiedys mialam piekny zapach z Avonu- kwiatowy, delikatny i teoretycznie tani. Po 2-3 godzinach byl juz niewyczuwalny na mojej skorze. W praktyce okazal sie drogi, bo buteleczka starczala na 2 miesiace.

ale drozsze dłuzej pachna wiec lepiej kupic oryginalne, dobre perfumy moim zdaniem niz byle jakich 10 butelek. bo po godz zapach znika

Polecam spróbować z rozlewniami perfum. Za drobne pieniądze można spróbować różnych zapachów, nawet niszowych. Przy okazji również wybiera się flakonik dla siebie.

Kilka zapachów jakie lubię
tendre yasmin Yves rocher
pani walewska noir - zapaszek elegancki, bardzo mocny oraz o pięknej butelce
no i love desire - kupiłam bo ciekawiło mnie czy perfumy z feromonami zadziałają. I co mogę napisać? Ano,że już pierwszego dnia dostałam w pracy bardzo wiele komplementów od płci męskiej. Tak więc coś w tym musi jednak byc.

Gdzie je kupowałaś? Bo sama ostatnio przeglądałem sobie je na allegro. No i jest tego ogólnie sporo, chociaż trudno jest mi uwierzyć, że to działa.Z drugiej strony czytałam ostatnio lwa starowicza i on poleca właśnie feromony w podrywie 🙂

Ja love desire kupowałam w sieci, wpisz sobie w google love desire to Ci wyskoczy lista sklepów. Jeszcze na allegro widziałam ale do sklepów mam większe zaufanie.

PreviousPage 2 of 3Next