lub Zarejestruj się aby założyć posty i tematy.

Szybka i skuteczna dieta

PreviousPage 6 of 9Next
Żadnych głodówek, które zniszczą Ci organizm! Wyklucz cukier i napoje słodkie, słodycze, fast foody. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i odejmij od tego 100-200 kcal i waga powinna spadać. Pamiętaj by odżywiać się nie przetworzonymi rzeczami i pić wodę.
Dobrze jest poczytać sobie o zdrowych przepisach w sieci - szczególnie, ze jest ich tak wiele. https://glodnapolka.pl/tortilla-w-wersji-fit-zdrowa-strona-mocy/

Z tym się zgodzę - wyłączyć cukier. Pamiętamy, że cukier to również skrobia i w takiej postaci niektóry ludzie potrafią zjadać go ogromne ilości. To co zjadamy w postaci białego cukru to pikuś w porównaniu o tego ile zjadamy w postaci chleba czy ziemniaków. Chleb pełnoziarnisty podnosi cukier we krwi bardziej niż cukier z cukierniczki. I tak zjedzenie 1 kromki chleba pełnoziarnistego 70 gramów to 21 gramów cukru czyli 4 łyżeczki białego cukru. Kawałek pizzy 150 gramów to 40 gramów czystego cukru czyli 8 łyżeczek cukru. Jabłko 150 gramów to 17 gramów cukru czyli 3 łyżeczki.  Szklanka chudego mleka 12 gramów czyli 2,5 łyżeczki cukru. Cukry te pod względem biochemicznym są dla organizmu nie do odróżnienia.  Do ich trawienia musi użyć tej samej ilości insuliny i użyć tych samych szlaków metabolicznych. Ta sama ilość nadmiarowego cukru czy to pochodzi z chleba pełnoziarnistego czy białego cukru, zamieni się w tłuszcz. Dodajmy, że nigdy spożyty tłuszcz nie zamieni się w tkankę tłuszczową, nie ma takich szlaków metabolicznych. Tłuszcz w tkance tłuszczowej jest wyłącznie pochodzenia endogennego i powstaje w wyniku przetwarzania  zjedzonego cukru (węglowodanu) w każdej postaci w jakiej występuje.

A macie jakieś przepisy na zdrowe śniadania?

Ja od kilku miesięcy jajka, jak mi się znudzą to raz na jakiś czas twarożek z jogurtem naturalnym i bananem (wszystko zblendowane) albo twarożek z jogurtem naturalnym rzodkiewka i szczypiorkiem. Jak mam turbo na słodko to jogurt skandynawski waniliowy z bananem, truskawkami i borowkami. Ahhh! I jeszcze Almette z łososiem wędzonym Możesz też kombinować z kaszą jaglana. Jest zdrowa, sycąca a w sieci jest wiele dobrych przepisów na potrawy z nią 🙂 https://dietetyczne-przepisy.net/zlota-kasza-jaglana/

Cytat z Urbike data 19 lipca 2021, 11:50

Ja od jakiegoś czasu stosuję gotowe koktajle białkowe, kiedyś byłam sceptycznie nastawiona do takich produktów, ale jednak ciesze się, że dałam się przekonać. Są smaczne i sycą na dość długo. Wiadomo, żaden koktajl to nie cud, od którego się schudnie (ważna jest ogólna dieta, ruch), ale jako element tej diety, rozsądnie wdrożone, mogą się spisać.

Cytat z Mysteriouska data 26 lipca 2021, 23:31
Cytat z Urbike data 19 lipca 2021, 11:50

Ja od jakiegoś czasu stosuję gotowe koktajle białkowe, kiedyś byłam sceptycznie nastawiona do takich produktów, ale jednak ciesze się, że dałam się przekonać. Są smaczne i sycą na dość długo. Wiadomo, żaden koktajl to nie cud, od którego się schudnie (ważna jest ogólna dieta, ruch), ale jako element tej diety, rozsądnie wdrożone, mogą się spisać.

A znasz jakieś sprawdzone koktajle? Na czym w sumie ma polegać ich "wspomagające" działanie?

Ja lubię koktajle Chiashake: https://chiashake.pl/

Ich "wspomagające" działanie nie jest jakieś magiczne - zawierają składniki, głównie białkowe, ktore przy dość zbilansowanej wartości kalorycznej nasycają organiz na długo (u mnie przynajmniej to działa) - w efekcie nie masz takich napadów głodu, chęci podjadania (jesz po prostu trochę mniej), w dodatku wzbogacają dietę w białko, a ono jest budulcem (dlatego często diety odchudzające są dietami białkowymi).

Koktajle mają zwolenników i przeciwników, w mojej opinii rozsądnie wykorzystywane mogą mieć pozytywny rezultat 🙂 no i mam szybkie i smaczne śniadanie, co jest bardzo fajne, zwłaszcza, jak się mocno śpieszę 😛

Ksissi has reacted to this post.
Ksissi

Dzięki za wyjaśnienie. Ja właśnie zawsza jakoś sceptycznie podchodziłam do tych koktajli uważając je za jakiś suplement "diety cud", a tu się okazuje, że to ma inny sens 🙂 może się kiedyś skusze, bo taka szybka i "zdrowa" przekąska czasem by się przydała bez wątpienia.

Dieta, jak dieta, ale też trzeba zadbać o takie aspekty - jak odpowiednie nawodnienie organizmu. Dlatego warto tutaj wyróżnić też takie wody, jak alkaiczna. Która jest nieco inna od wody zwykłej. Ogólnie korzystniejsze ma właściwość,  nazywana jest dobroczynną. Taką wodę możecie znaleźć nawet w Biedronce, nazywa się Polaris Ph .

Nie ma czegos takiego jak szybka i skuteczna dieta, ale widze, ze zostalo to juz wyjasnione - a przynajmniej nie bez uszczerbku na zdrowiu w przypadku 'szybkiej' diety.

Mozna sobie pomoc roznego typu zabiegami kosmetolog. wroclaw, ale to jako dodatek a nie glowna metoda.

PreviousPage 6 of 9Next